Lassú apadásnak indultak a Körösök

2019. június 6. 14:41 | behir

A Hármas-Körös Szarvasnál a napokban tetőzik, de máshol apadni kezdtek a folyók. A belvízhelyzet is javult egy kicsit.

Az elmúlt 24 órában a Körösök romániai vízgyűjtőjében, a Dragan tározótól jelentették a legtöbb csapadékot (35,8 milliméter), más helyekről 10-15 milliméter körüli értékekről érkezett még jelentés. Magyar területen a Bökényi duzzasztónál mérték a legtöbb esőt (25,5 milliméter), míg Csabacsűdön és Szarvas-Kákafokon 8 milliméter körüli érték hullott.  A csapadék hatására a Körösök néhány mellékfolyóján, valamint a Fehér- és Fekete-Körös középső szakaszán kisebb visszaáradások észlelhetők – emeli ki a Körös-vidéki Vízügyi Igazgatóság jelentése, hozzátéve: készültségi szint fölötti vízállásról román területről nem érkezett jelentés.

 

A Sebes-Körös Körösladánynál, a Berettyó Szeghalomnál nagyon lassan apad, ez a folyamat a következő napokban is tapasztalható lesz. Hasonló tencencia érvényesül a Hármas-Körös a gyomai a tetőzés óta. Szarvasnál a csütörtöki vízállás 632 centiméter volt, a folyó tetőzik.

 

A Fekete-Körösön Antnál a lehullott csapadék hatására folytatódik a gyenge visszaáradás, melynek mértéke valószínűleg nem éri el az I. fokú szintet – olvasható a KÖVIZIG közleményében. Az igazgatóság összesen 340 kilométer hosszú védvonalaiból 78 kilométer hosszan tartanak I. fokú készültséget.

A KÖVIZIG területén továbbra is 9 belvízvédelmi szakaszon van érvényben készültség. Az elöntött terület nagysága kis mértékben csökken, jelenleg 4 130 hektárt tartanak nyilván. Az elmúlt napon 121 fő vett részt a belvízvédekezésben. Már csak 29 szivattyútelep (ebből 4 folyamatos üzemben) üzemel. A kézi vezérlésű szivattyútelepek közül 7 folyamatosan (éjjel-nappal) működik. Június 5-én az átemelt víz mennyisége 1 659 ezer köbméter volt. A periódus kezdete óta (2019. 04. 30.) összesen 30 523 ezer köbméter vizet emeltek át. 

További programok »

FEL