Másodfokú árvízvédelmi készültség lépett érvénybe a Fekete-Körösön

2019. június 1. 15:11 | behir.hu

A másodfokú készültséget szombaton déltől rendelte el a Körös-vidéki Vízügyi Igazgatóság, miután a folyó romániai szakaszán, Antnál a vízállás meghaladta a 600 centimétert. 

Az igazgatóság arról is tájékoztatott, hogy az elmúlt 24 órában jellemzően 10 miliméter alatti eső hullott a Körösök romániai vízgyűjtő területén, de helyenként 10 és 20 miliméter fölötti csapadékot is regisztráltak. A jelentősebb mennyiség főleg a hegyvidéki vízgyűjtő felső szakaszán hullott. A folyók román területen jellemzően apadnak, a pénteki csapadékok csak helyenként okoztak kisebb visszaáradásokat.

A napi jelentésből kiderül az is, hogy a Fekete-Körös romániai szakasza Zerind felett apad, alatta árad. Antnál a folyó vízszintje I. fok fölött van, a vízállás 581 centiméter, Remeténél is árad, de egyenlőre készültségi szint alatt van. Az előrejelzések miatt azonban szombaton déltől az igazgatóság elrendelte a másodfokú készültséget, ugyanis a folyó meghaladta a 600 centiméteres vízszintet.

A Fehér-Körös teljes romániai szakaszán készültségi szint alatt van érvényben , a folyó felső szakaszán jellemzően apadó tendenciák érvényesek, Borosjenő alatt azonban még emelkedik a folyó vízszintje. A magyar szakaszon áradó, de készültségi szint alatt van, bár vasárnapra a gyulai szakaszon valószínűleg itt is elrendelik az I. fokú készültséget.

A Sebes-Körös alsó szakasza árad, a vízállás Körösladánynál 20 centiméterrel marad el a készültségi szinttől. Itt hétfőn várható készültési szint elrendelése. A Berettyó árad, a vízállás Szeghalomnál 253 centiméter, de készültségi szint még sehol sincs a folyón.

A Kettős-Körös óránként 2 centimétert árad, Békésnél szombat reggel 522 cm volt a vízállás. A Hármas-Körös végig gyengén áradó, Gyomán ma reggel 500 centiméter, Szarvasnál 563 centiméter volt a vízállás. A Tisza Csongrádnál 542 centiméter.

A KÖVIZIG összesen 340 kilométer hosszú védvonalaiból 36 kilométer hosszan van készültség, itt a védelmi fokozatnak megfelelően folyik a vízmércék olvasása és a segédőri figyelőszolgálat ellátása.

Ezzel párhuzamosan az igazgatóság mind a 10 belvízvédelmi szakaszán készültség van érvényben. Az elmúlt napon 127 fő vett részt a belvízvédekezésben. Jelenleg összesen 38 szivattyútelep (ebből 4 folyamatosan) üzemel. A kézi vezérlésű szivattyútelepek közül 14 folyamatosan (éjjel-nappal) működik. Az őrjárások területén az őrszolgálat kezeli a vízkormányzó műtárgyakat, olvassa a vízmércéket, gondoskodik a vízfolyás-gátló akadályok eltávolításáról. A szivattyútelepi gépészek végzik a szivattyútelepek igény szerinti üzemeltetését, a meghibásodások javítását.

További programok »

FEL