Terrortámadás történt Londonban

2017. június 4. 07:48 | Mikóczy Erika

Halálos áldozatokkal járó terrorcselekmény történt szombat éjjel Londonban. A London hídon (London Bridge) egy fehér furgon nagy sebességgel felhajtott a járdára és több gyalogost elütött, majd a járműből szemtanúk beszámolója szerint három vagy négy ember kiugrott és késsel támadt a járókelőkre a közeli piac, a Borough Market környékén. Legalább hat embert öltek meg a támadók és több mint 30-an megsérültek. Magyar áldozatról nincs információ.

 

Terrortámadás történt 

Korábbi hírek szerint a közeli Vauxhall városrészben is történt egy késeléses incidens, de a rendőrség nem sokkal később közölte, hogy az nincs összefüggésben a London hídon történt gázolással és az utána elkövetett késeléses támadással.

A Scotland Yard vasárnap hajnalban hivatalosan terrorcselekménynek nyilvánította a hídon és a Borough Market mellett elkövetett merényletet. A londoni rendőrség bejelentése előtt nem sokkal Theresa May miniszterelnök is utalt a terrortámadás lehetőségére, közölve: a hatóságok “potenciális terrorcselekményként” kezelik a történteket.

Szemtanúk arról számoltak be, hogy a rendőrök használtak fegyvert egy környékbeli étterem mellett és két tettest lelőttek. Közösségi portálokon vasárnap hajnalban megjelent egy fotó, amelyen két, földön fekvő ember látszott, mellettük fegyveres rendőrökkel. Az egyik fekvő férfi ruházatára fémflakonoknak látszó tárgyak voltak erősítve.

A londoni rendőrség vasárnap hajnali felhívásában “józanságra és visszafogottságra” kérte a közösségi portálokon képeket és videókat közzétevőket. Theresa May kormányfő elnökletével vasárnap délelőtt összeül a brit kormány válsághelyzeti tanácskozó testülete, a COBRA.

 

Hatan meghaltak, több mint 30-an megsérültek 

A londoni rendőrség szerint legalább hat ember halt meg a szombat esti londoni merényletekben a három támadón kívül – közölte vasárnapra virradóra Mark Rowley, a Scotland Yard terrorellenes ügyosztályának parancsnoka.

A rendőrség azt feltételezi, hogy három támadó követte el a brit fővárosban a London hídon (London Bridge) és egy közeli piacon a terrorcselekményeket és többen nem voltak. A rendőrség az első riasztás után nyolc perccel végzett velük.

Rowley szerint eleinte úgy tűnt, hogy öngyilkos merénylők által használt mellényt viseltek, de kiderült, hogy nem így van.

Több mint harminc sebesültet szállítottak kórházba a brit fővárosban – közölte vasárnap reggel a londoni mentőszolgálat.  Peter Rhodes, a mentőszolgálat egyik igazgatóhelyettese arról tájékoztatott arról, hogy több mint harminc sebesültet szállítottak öt londoni kórházba és több embert könnyebb sebesülésekkel a támadások helyszínén láttak el.

Rhodes egy órával korábban legalább húsz sebesültről tájékoztatott.

 

Nincs magyar sérült

Az eddigi információk szerint nincs magyar sérült Londonban – közölte Menczer Tamás, a Külügyi és Külgazdasági Minisztérium sajtófőnöke az M1-en. Magyarország londoni nagykövetsége kapcsolatban áll a rendőrséggel – folytatta -, magyar sérültről nem érkezett hír, a követség ügyeleti telefonján (00-44-207-201-3440) segítséget senki sem kért.

 

Szijjártó: A terroristák a keresztény kultúrát is el akarják törölni

A magyar kormány elítéli a szombat éjszakai londoni terrortámadásokat – közölte Szijjártó Péter külügyminiszter vasárnap reggel az MTI-vel. Hozzátette: a merénylet időzítése azt is jelzi, hogy a terroristák el akarják törölni a keresztény kultúrát.

A magyar kormány a lehető leghatározottabban elítéli a londoni, terrortámadásokat – írta közleményében a külügyminiszter. A merénylet módja és pünkösdi időzítése azt mutatja, hogy a terroristák “semmilyen aljasságtól nem riadnak vissza”, sőt “egyértelmű, hogy keresztény vallásunkat és kultúránkat is el akarják törölni a Föld felszínéről” – fogalmazott.  Együtt érzünk a gyászolókkal, a sérülteknek mielőbbi teljes felépülést kívánunk – írta.

A sokadik terrortámadás után “Európának végre ki kell mondania, hogy nem akarunk a terrorral együtt élni” – jelentette ki Szijjártó Péter. Erre a “szörnyű kihívásra” egyetlen jó válasz van: “az Európába súlyos terrorveszélyt hozó illegális bevándorlás teljes megállítása, valamint a terrorral szembeni zéró tolerancia meghirdetése. Minden mással a saját pusztulásunkat idézzük elő” – hangsúlyozta.

 

Trump felajánlotta segítségét

Donald Trump amerikai elnök felajánlotta Washington segítséget Nagy-Britanniának a szombat este történt londoni terrorcselekmények kivizsgálásához. Trump egyben az általa elrendelt, de egy bíróság által felfüggesztett beutazási tilalom érvényesítését szorgalmazta.

“Ha az Egyesült Államok bármiben segítséget nyújthat Londonnak és Nagy-Britanniának, mi ott leszünk. Veletek vagyunk! Isten áldjon” – írta Trump Twitter-üzenetében. Az amerikai elnök közzétett még egy feljegyzést a közösségi felületen. “Ügyesnek, ébernek és keménynek kell lennünk. Arra van szükségünk, hogy a bíróságok visszaadják a jogainkat. Szükségünk van a beutazási tilalomra a biztonság pótlólagos szintjeként” – írta Trump.

Az amerikai kormány csütörtökön nyújtotta fellebbezését a szövetségi legfelsőbb bírósághoz a beutazást átmenetileg korlátozó, de felfüggesztett elnöki rendelet miatt. A kormány nevében eljáró igazságügyi minisztérium azt kérte a bíróktól, hogy léptesse érvénybe azt az elnöki rendeletet, amely átmenetileg felfüggesztette volna a beutazást hat muszlim többségű országból. A rendeletet az Egyesült Államokban lévő kilenc területi szövetségi fellebbviteli bíróság egyike – a richmondi székhelyű – felfüggesztette. A szövetségi fellebbviteli bíróság két alacsonyabb szintű bíróság döntését együttesen tárgyalta, s diszkriminatívnak ítélve a rendeletet, az egész országra érvényesen függesztette fel a végrehajtását.

 

Lépett a Facebook

A londoni merényletek után aktiválta a Safety Check-et a Facebook. A Londonban tartózkodók ezzel tudják jelezni a közösségi oldalon, hogy épségben vannak.

 

Már a harmadik 

Március vége óta ez a harmadik terrortámadás Nagy-Britanniában. Március 22-én egy magányos merénylő, Khalid Masood járművével nagy sebességgel a gyalogosok közé hajtott a londoni Westminster híd járdáján, majd kocsijából kiszállva, a parlament épületénél késsel megölt egy rendőrt. Annak a támadásnak a rendőrrel együtt öt halálos áldozata volt. A merénylőt a parlament fegyveres őrsége a helyszínen agyonlőtte.

Nem egészen két hete, Ariana Grande amerikai énekesnő manchesteri popkoncertjének helyszínén egy öngyilkos merénylő, a 22 éves, líbiai származású, de manchesteri születésű Salman Abedi öngyilkos pokolgépes merényletet hajtott végre, 22 embert megölve. A manchesteri merényletben 117-en szenvedtek kórházi kezelést igénylő sérüléseket. A halálos áldozatok között hét gyermek van, a legfiatalabb egy nyolcéves kislány.

Ez volt a legsúlyosabb merénylet Nagy-Britanniában a 2005 júliusában elkövetett londoni merényletsorozat óta. Abban a támadásban négy öngyilkos merénylő robbantott fel három londoni metrószerelvényt és egy városi buszt, 52 utast megölve és több mint hétszázat megsebesítve.

A múlt havi manchesteri merénylet után néhány napra a legmagasabb, kritikus szintre emelték a nagy-britanniai terrorkészültségi fokozatot, de a riasztási szintet a múlt hétvégén ismét a korábbi, második legmagasabbra mérsékelték.

Amber Rudd belügyminiszter a minap részletek nélkül elmondta: a brit elhárító szolgálatok 2013 óta tizennyolc nagy-britanniai terrortámadási kísérletet hiúsítottak meg, közülük ötöt a Westminster hídon márciusban elkövetett merénylet óta.

Forrás: hirado.hu, MTI

További programok »

FEL