Természetfotók a múzeumban - csigákban, pókhálókban a világmindenség

2016. február 16. 15:10 | Mikóczy Erika

A Mesélő vizek fotópályázatra érkezett képekből és dr. Jantyik Tibor természetfotós alkotásaiból nyílt kiállítás a Munkácsy Mihály Múzeum kamara termében. A kiállítás kurátora Deli Tamás biológus-muzeológus.

Középiskolások számára hirdetett fotópályázatot a Körösök vízi élővilágának népszerűsítésére a Munkácsy Mihály Múzeum. Három témakörben lehetett fotókat beküldeni: vízi és vízparti tájkép, vízi és vízközeli növények, illetve vízi és vízparti állatok kategóriájában. Huszonnyolc pályázó közel kilencven alkotással nevezett, a kamaraterem egyik falát az ezekből készült válogatás, a másik falát dr. Jantyik Tibor természetfotói töltötték meg.

A kiállítás megnyitóján Ando György, a múzeum igazgatója emlékeztetett arra, hogy múlt év novemberében a Mesélő vizek – az igazi vízipók kiállításhoz kötődően hirdették meg a fotópályázatot.

Boldog Gusztáv, a Körös-Maros Nemzeti Park természetvédelmi őrkerület-vezetője a megnyitón elmondta: a pályázatra igazán művészi szintű fotókat küldtek be a diákok, olyanokat, amelyekben benne van a szívük-lelkük, és amelyek a képeket „túlemelik a valóságon”. Mint mondta, nagyon bízik abban, hogy a kiállítás jó néhány ügyes, leendő természetfotósnak ad motivációt, akik – követve dr. Jantyik Tibor példáját – virágokban, csigákban, pókhálókban, madarakban örökítik meg a „világmindenség” szépségeit.

A beérkezett pályamunkákat a dr. Jantyik Tibor, Boldog Gusztáv és Petrovszki Zoltán, a Munkácsy Mihály Múzeum főrestaurátora által alkotott szakmai zsűri értékelte. A díjakat Danyik Tibor, a Herman Ottó Intézet Természet-megőrzési és Ökológiai Intézet osztályvezetője adta át.

A pályázat díjazottai a következők lettek: Állat kategóriában 1. Fábián Péter Imre, Békéscsabai Belvárosi Általános Iskola és Gimnázium; 2. Régensburger Fanni, Békéscsabai SZC Szent-Györgyi Albert Szakközépiskolája és Kollégiuma; 3. Farkas Laura, Békéscsabai Belvárosi Általános Iskola és Gimnázium. Növény kategóriában 1. Mészár Erik, Békéscsabai SzC Gépészeti és Számítástechnikai Szakközépiskolája; 2. Zahorán Kincső, Békéscsabai Belvárosi Általános Iskola és Gimnázium; 3. Barta Viktória, Békéscsabai SZC Szent-Györgyi Albert Szakközépiskolája és Kollégiuma. Tájkép kategóriában 1. Lipták Ádám, Vásárhelyi Pál Szakközépiskola és kollégium, 2. Takács Adrienn Táncsics Gimnázium, Orosháza; 3. Zahorán Kincső, Békéscsabai Belvárosi Általános Iskola és Gimnázium.

 

 

FEL