Rovarhotel készült a Munkácsy Mihály Múzeumban

2022. november 9. 19:00 | Vincze Attila

A Munkácsy Mihály Múzeum az Esély Pedagógiai Központ szakiskolás diákjaival közösen őszi rovarhotel-építést szervezett. A kezdeményezés fő célja, hogy a különböző szakmákat tanuló diákok hasznosítani tudják az órákon szerzett tudásukat.

A kulturális intézmény ebben az évben is csatlakozott a Múzeumok Őszi Fesztiválja országos rendezvénysorozathoz, melynek keretében az Esély Pedagógiai Központ szakiskolás diákjaival közös rovarhotel-építést szerveztek. Váncsa Klára, az intézmény természettudományos muzeológusa a behir.hu-nak elmondta, hogy a diákokat korábban már több alkalommal látták vendégül, így bíztak abban, hogy most is sikeres és hasznos programot tudnak együtt megvalósítani.

– Mindig ott megyek el a kert mellett, ahol ők szaktanulóként különböző ismereteket szereznek, onnan jött az ötlet, hogy velük együtt készítsük el a rovarhoteleket, hiszen ők nap mint nap találkoznak ezekkel az élőlényekkel, amelyek használják ezeket az építményeket. Beszéltem a pedagógusokkal, és úgy gondoltuk, hogy ez egy jó foglalkozás lesz, hiszen közelebb kerülnek ahhoz, hogy megismerjék ezeket a fajokat – fogalmazott.

A program lebonyolításában Boldog Gusztáv, a Körös-Maros Nemzeti Park természetvédelmi őre volt a tanulók segítségére, mivel ő szakértőként már többször vett részt rovarhotel építésében. Az elkészítés során a rovarok és a beporozók hasznosságáról is szó esett.

 

 

– Nagyon kevés már az a természetes élőhely, ahol tanyát tudnak verni a rovarok, hiszen minden beton, tégla, kő meg üveg a városi környezetben, viszont a kertjeinkben nagyon sok virágzó növényünk van, melyek akár haszonnövények is lehetnek a gyümölcsösben. Hogyha ezek a beporzók megtelepülnek az általunk létesített rovarhotelekben – például különféle méhek, legyek, darázsfajok, bogarak, akár a lepkék is –, akkor ezzel a biokertészkedésünket is segítjük, de az a fő természetvédelmi szempont, hogy a fajok túlélését lehet így biztosítani – magyarázta.

Az eseményen elhangzott, hogy mivel ennek a tevékenységnek az újrahasznosítás is fontos eleme, ezért a múzeum munkatársai azt kérték a szakiskola diákjaitól, hogy az alapanyagokat gyűjtsék össze előre, így az üreges növényi szárakból, kartonpapírból, falécekből, korhadt farönkből is készült otthon a rovarok számára.

– Mivel mi "zöld" iskola vagyunk, ez a lehetőség most különösen kapóra jött a számunkra, hiszen így a tanulók a rovarok életével még jobban megismerkedhetnek. Ráadásul tudunk segíteni abban, hogy a nagy bemutatókertünket benépesíthessük hasznos rovarokkal – ismertette Bonyhádi Péter, az Esély Pedagógiai Központ szakoktatója. 

Szerdán és csütörtökön összesen négy darab rovarhotelt készítenek, ezeket a múzeum udvarába, a Gabonamúzeumhoz, illetve a szakiskola kertjébe telepítik majd a szakemberek.

További programok »

Itthon

Megnyitották a 32. Jókai Napokat

A Békéscsabai Szakképzési Centrumhoz tartozó Vásárhelyi Pál Technikum és Kollégium 32. alkalommal rendezi meg a Jókai Napokat. A 3 napig tartó eseményt április 23-án Szarvas Péter polgármester, míg Bácsfalvi Zoltán festőművész tárlatát Herczeg Tamás országgyűlési képviselő nyitotta meg.
2024. április 23. 20:06
FEL