Templommal gyarapodott Tarhos

2019. május 13. 15:30 | behir

A hétvégén felszentelték a Wenckheim-kastélyáról és Zenepavilonjáról ismert Békés megyei Tarhoson az új római katolikus templomot. A Szeged-Csanádi Egyházmegye támogatásával a település első temploma épült meg.

Az építkezés 2018. tavaszán kezdődött, majd idén februárban fejeződött be, melynek építési költsége 139 millió forint volt; ebből 6 millió forint a tarhosi önkormányzat és az adományozók támogatása.

A mintegy 200 négyzetméteres épület, illetve a hozzá tartozó 2000 négyzetméter területű templomkert ünnepi rendezvények, valamint szabadtéri misék helyszíneként szolgálhat. A tervek szerint a falu közparkjából a templomkertbe kerül egy Krisztus-szobor.

 

A templom külső- és belső kialakításánál legfőbb szempont a fenntarthatóság volt: az időszakos használat miatt az épületben lokális elektromos fűtés létesült (padfűtés, fűtőszőnyeg, mennyezeti sugárzók). A templomhajó tetőzetére -becsült fogyasztásra méretezett- napelemrendszert helyeztek.

 

Az önkormányzat bízik abban, hogy sikerül újabb pályázati támogatásokat elnyerni és a templom megépítése után folytatódhat a település történeti központjának, a falu infrastruktúrájának és középületeinek megújítása. A célok között van a temetői kerékpárút meghosszabbítása, az átmenő közút belterületi szakaszának felújítása és a ravatalozó épület megújítása.

A Szeged-Csanádi Egyházmegye beruházásában az elmúlt években Lőkösházán, Bakson, Újszentivánon, Nagylakon és Békéssámsonon épült templom; a derekegyházi és a pusztaszeri templom pedig még az idén követheti a tarhosi beruházást.

FEL