Daruval tették a helyére az épülő tarhosi templom tornyának sisakját

2018. december 21. 08:07 | behir

Daruval emelték fel Tarhoson az épülő, új római katolikus - leendő Szent Erzsébet - templom tornyának 2,5 tonnás, 6 méter magas toronysisakját december 19-én.

A kortárs felfogásban megálmodott templom a település történeti központjában lévő park 100 éves gesztenyés kertjében épül fel.

A Szeged-Csanádi Egyházmegye beruházásban megvalósuló épület a település első temploma lesz.  Az épületegyüttes három egységből áll: kórust is magában foglaló – mintegy 60 férőhelyes - templom hajóból, a 15 m magas harangtoronyból, továbbá a sekrestyét és a közösségi termet magában foglaló, alacsonyabb épületrészből.

 

 

A toronysisak acél szerkezetét a szakemberek a földön készítették el. A toronyóra számlapot és a keresztet a beemelés előtt felszerelték. A torony tetőfedése és a harangozóablak szerepét betöltő zsaluzatos oromfalak anyaga alumínium, az óra számlapja pedig rozsdamentes acél.

 

A toronyba egy 160 és egy 56 kg-os harang kerül. A harangot a hívek a falu lakóinak és a településhez kötődő vállalkozók adományából vásárolja meg az önkormányzat.

A település önkormányzata bízik benne, hogy sikerül újabb pályázati támogatásokat elnyerni, és a templom megépítése után folytatódhat Tarhos történeti központjának, a falu infrastruktúrájának és középületeinek megújítása. A legfontosabb célok között van a temetői kerékpárút meghosszabbítása, az átmenő közút belterületi szakaszának felújítása és a ravatalozó épület megújítása. A tarhosi templom tervezője az Óbuda Építész Stúdió Kft., a tervezők közül többen kötődnek Békés megyéhez, ketten a település szülöttei. A kivitelező a békéscsabai széekhelyű Faber DOM Kft.

A Szeged-Csanádi Egyházmegye beruházásában az elmúlt években Lőkösházán, Bakson, Újszentivánon, Nagylakon, Békéssámsonon épült új templom, a jövőben Okány, Nagytőke, Pusztaszer, Derekegyház és Hódmezővásárhely gazdagodhat egy-egy templommal a térségben.

 

További programok »

FEL