Teltház és vastaps a Budapesti Fesztiválzenekar koncertjén

2017. november 1. 14:11 | behir

A Budapesti Fesztiválzenekar adott koncertet Takács-Nagy Gábor karmester irányításával október 31-én Békéscsabán, a Csabagyöngye Kulturális Központban. A Filharmónia Magyarország által szervezett, teltházas hangversenyen a közönség vastapssal ünnepelte a világ tíz legjobb együttese közé sorolt zenekart, amelyet egy nem mindennapi karmester vezetett és a legnagyobb zenei egyéniségek közé tartozó Piotr Anderszewszki zongoraművész egészített ki szólistaként.

A Budapesti Fesztiválzenekar filozófiájának magva az átélt, igényes muzsikálás és az új utak keresése. A megalkuvás nélküli igényesség meghozta a gyümölcsét: a fesztiválzenekart a világ tíz legjobb szimfonikus zenekara között jegyzik. A zenekar két Gramophone-díjat nyert, és Grammy-díjra is jelölték.

Az együttest kedd este Takács-Nagy Gábor irányította. Takács-Nagy Gábor neve első hallásra a Takács-vonósnégyesből lehet ismerős. 2012-ben a Budapesti Fesztiválzenekar első vendégkarmestere, 2013-ban pedig az Ír Kamarazenekar zeneigazgatója lett, illetve beválasztották a brit Királyi Zeneakadémia tiszteletbeli tagjai közé. 2017-ben Bartók–Pásztory-díjjal tüntették ki.

Piotr Anderszewski napjaink az egyik legkülönlegesebb zenei egyénisége, számos díj tulajdonosa. Egyebek mellett Gilmore-díjat nyert, amelyet négyévente adnak át. Anderszewski először 1990-ben, a Leeds Zongoraversenyen hívta fel magára a figyelmet, amikoris az elődöntőben elhagyta a színpadot, mert úgy érezte, nem játszik elég jól. Ez Békéscsabán nem ismétlődött meg, a közönség vastapssal köszönte meg Piotr Anderszewski és a Budapesti Fesztiválzenekar Mozart és Haydn művekből összeállított hangversenyét. Takács-Nagy Gábor karmester az előadás végén csak annyit kérdezett, ,,Érződött, hogy szívből játszottunk"? S a közönség egyöntetűen úgy vélte: látszódott.

 

Forrás: Filharmónia Magyarország

További programok »

Kultúra

FEL