Téli szünet – a közös élmények ideje

2022. december 28. 13:55 | Mikóczy Erika

A karácsony már mögöttünk van, de még mindig maradt bő másfél hét a meghosszabbított téli szünetből, amelynek legalábbis egy részét érdemes együtt tölteni a gyerekeinkkel. Nem kell nagy dolgokra gondolni, csak az egymásra szánt minőségi idő számít.

Év végére mindnyájan elfáradunk kicsit, nincs ez másképp a gyerekekkel sem. Ha olyan a munkánk, hogy pár napot otthon tudunk maradni, tegyük meg, tervezgessünk együtt.

Ilyenkor belefér a reggeli lustálkodás, utána hagyjuk, hogy jusson idő a gyerekeinknek a kedvenc foglalatosságaikra, és persze mi is szuszanjunk kicsit, de – a mindennapi teendők mellett – tervezzünk közös programokat is.

Bár nincs hótakaró a tájon, kisebb-nagyobb gyerekeinkkel együtt most is rácsodálkozhatunk a téli világra. Megfigyelhetjük akár egy közeli erdőben a természet változásait, elmesélhetjük, milyen volt az hely, amikor még mi bandukoltunk ott gyerekként, és milyen élményeket szereztünk ott. Követhetjük az állatok nyomait, megfigyelhetjük a madarakat miközben testünket, lelkünket átjárja a friss levegő.

Ha van korcsolyapálya a közelben, akár együtt is próbára tehetjük magunkat, és persze tanulhatunk a gyerekeinktől, akik gyakran jóval ügyesebbek nálunk. Most olyan jó idő van, hogy kerékpározhatunk vagy focizhatunk is kint.

Otthon aztán együtt építhetünk várat, autópályát, várost vagy bármi mást, amit a gyerekeink szeretnének, mégpedig úgy, hogy ők maradjanak a főnökök ebben a tevékenységben.

Megnézhetünk egy-egy családi filmet, süthetünk-főzhetünk együtt, rajzolhatunk, festhetünk, de a társasjátékok is ezernyi lehetőséget kínálnak – a legfontosabb, hogy mindezt együtt, és mindnyájunk örömére tegyük.

Így a szünet végeztével a gyerekek kipihenten mennek majd vissza az óvodába, iskolába, mi pedig szép emlékekkel, a közös élményektől feltöltődve vághatunk neki ismét a munkának.

További programok »

FEL