Te vagy a hős! - Életmentés öt lépésben

2018. augusztus 19. 15:44 | behir
Magyarországon évente 20-25 ezer, azaz naponta körülbelül 70 ember hal meg hirtelen szívhalál következtében, mely így vezető halálozási oknak számít. Az esetek jelentős része, mintegy 70%-a elvileg megelőzhető lenne, ha lenne a közelben valaki, aki segítséget nyújt, amíg a mentő megérkezik. Ez azt jelenti, hogy évente nagyjából 14 000-17 500 honfitársunk életét menthetnénk meg, ha megtanulnánk (és mernénk) újraéleszteni - írja a csaladilap.hu.
 

Az első és legfontosabb lépés, hogy mindig menjünk oda egy földön fekvő emberhez. Előfordulhat, hogy úgy gondoljuk, „csak" túl sok alkoholt ivott az illető, ezért magatehetetlen vagy beszél esetleg zavartan, pedig többek közt cukorbetegség, stroke, szívinfarktus vagy hirtelen szívhalál is okozhat ilyen tüneteket.

 

Újraélesztés 5 egyszerű lépésben

 

Hirtelen szívhalál esetén a szív egyik pillanatról a másikra leáll. Négy perccel, azaz 240 rövid másodperccel az után, hogy ez megtörténik, az agy sejtjei az oxigénhiányos állapot miatt pusztulni kezdenek. Ez a négy perces határ azonban nem jelenti azt, hogy öt percen túl már nincs visszaút, mert kutatások bizonyították, hogy a túlélést számos tényező együttesen határozza meg, például a hőmérséklet.

Tehát ha a környezetünkben valaki összeesik, eszméletlen (azaz nem reagál), nincs pulzusa és nem lélegzik, azonnal cselekedjünk, mert a gyorsaságunk és a határozottságunk szó szerint megmentheti az életét!

A hirtelen szívleállásban gyakorlatilag minden korosztály érintett, ismert kardiológiai betegség, és előjelek nélkül is bekövetkezhet. Két egészségügyi szakember - Mészáros Zalán, a Teva Gyógyszergyár Zrt. egyik dolgozója, és Klupács Péter mentőtechnikus - ezért az újraélesztés könnyen elsajátítható, magyar és nemzetközi szakmai társaságok ajánlásával összhangban álló technikáját dolgozta ki és ismerteti meg a laikusokkal a Teva Gyógyszergyár Zrt. TEVAgy a Hős! programja keretében. Az 5 lépéses módszer a világon egyedüliként biztosítja zene, illetve egy felfújható gumilabda segítségével az otthon tanulás lehetőségét: a www.tevagyahos.hu oldalon található tananyagok segítségével így bárkiből életmentő válhat!

 

Forrás: Családi Lap

További programok »

FEL