Tavaly Békés vármegyében hét ember halt meg lakástűzben

2023. január 10. 11:00 | behir

2022-ben összesen 231 lakástűz keletkezett, ami 37-tel kevesebb, mint 2021-ben, ez 14 százalékos csökkenést jelent. Az év folyamán 8523 négyzetméternyi épített terület égett le.

A lakástüzekben 7 ember vesztette életét, ami sajnos 4 emberrel több, mint az előző évben. 28 ember sérült meg, 7 százalékkal kevesebb, mint egy évvel korábban, többségük a belélegzett füst miatt. Tízen szenvedtek kisebb mértékű szén-monoxid-mérgezést.

A lakástüzek eloltásához 501 tűzoltóautót riasztottak, a tűzoltóknak összesen 180 órára volt szükségük az oltáshoz. A leghosszabb beavatkozás több mint hat órán át tartott. A tűz pontos keletkezési helyének, okának és idejének tisztázása érdekében 16 lakástűz után indult tűzvizsgálat. A leggyakrabban nyílt láng használata, elektromos probléma, a fűtési rendszer hibája, főzés, vagy dohányzás vezetett tűzhöz. Két otthon viszont szándékos gyújtogatás miatt gyulladt ki, ami 75 százalékkal kevesebb, mint az előző évben.

Egy esetben panelház valamelyik lakásában keletkezett tűz. 26 alkalommal a kéményből indult ki a tűz, ami 30 százalékos csökkenés a korábbi év kéménytüzeihez képest. 43 kigyulladt épületben gázpalackok is voltak, amelyek nehezítették az oltást.

A 231 tűzzel érintett otthon közül sehol sem volt füstérzékelő, holott ezek a készülékek már a tűz kezdeti fázisában megbízhatóan jeleznek, amikor még van idő cselekedni, az éppen meggyulladt tüzet eloltani, vagy kimenekülni és a tűzoltókat hívni.

A szén-monoxid-érzékelők hazai elterjedése ezzel szemben már sokkal kedvezőbb képet mutat. 2022-ben 73-szor hívták a tűzoltókat szén-monoxid miatt, 22-vel több alkalommal, mint egy évvel korábban. A 43 százalékos esetszám-növekedés egyértelmű oka, hogy egyre több otthonban van szén-monoxid-érzékelő. Az érzékelők terjedésének köszönhetően összesen „csak” 10 ember szenvedett valamilyen mértékű szén-monoxid-mérgezést, valamint az év során senki sem vesztette életét a mérgező gáz miatt.

A szén-monoxid akkor jön létre, ha beltérben nyílt láng van és a tűz nem kap elég levegőt. Minden olyan fűtőeszköz és vízmelegítő forrása lehet a mérgező gáznak, amelynek látható, elérhető az égéstere. A tragédiák elkerülése érdekében gondoskodni kell az állandó és automatikus szellőzésről és érdemes egy szén-monoxid-érzékelőt is beszerezni.

Forrás: Katasztrófavédelem

További programok »

FEL