Társasházak napja: Továbbra is gond a szabálytalan tárolás a közös területeken

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság idén is megtartja a  “Társasházak napja” elnevezésű konzultáció-sorozatát. November 6 és 8. között a katasztrófavédelmi kirendeltségeken a lakók és közös képviselők személyesen tehetik fel kérdéseiket a tűzvédelmi szakembereknek.

Bódi Csaba tűzoltó alezredes, a Békéscsabai Katasztrófavédelmi Kirendeltség hatósági osztályvezetője elmondta: a “Társas házak napja” program arra szolgál, hogy széleskörű tájékoztatást nyújtsanak a társasházakban élőknek, a tűzvédelemmel kapcsolatos használati szabályokról az ott lakók biztonsága érdekében.

A szakemberek tapasztalatai alapján a legtöbb problémát a közös területeken történő szabálytalan tárolás jelenti, illetve a menekülési útvonalak leszűkítése a lépcsőházakban, illetve a tároló helyiségekben. A társasházakban sokszor okoz tűzesetet a háztartásokban használt  főzési zsíradékok kifröccsenése, illetve ezek, és az egyéb éghető folyadékok nem megfelelő tárolása. A dohányzás és a nyílt láng használat is sok veszélyt jelent az egész lakóközösségre nézve.

A hatósági osztályvezető azt is elmondta: külön szabályok vonatkoznak 14 méternél magasabb lakószinttel rendelkező, középmagas épületekre, melyből a békéscsabai katasztrófavédelmi hatóság területén 24 található. Ezeknek az épületeknek saját tűzvédelmi szabályzattal kell rendelkezniük, amelyben részletes leírás van arról, hogyan biztosítják a tűzoltók szabad vonulását, amellyel elősegítik a tűzesetek gyorsabb felszámolását.

Megosztás:

Címke: , ,