Tarhos jelentősen megszépül, megújul a Magyar Falu Programnak köszönhetően

2020. július 16. 18:36 | Hidvégi Dávid

A Békés melletti községben számos beruházás fejeződött be az elmúlt két évben, illetve némely még jelenleg is tart. A településre látogatott a Magyar Falu Programért felelős kormánybiztos, Gyopáros Alpár.

Tarhoson jelenleg 812 lakos él, amely 2015 óta növekedést jelent – az akkori népszámlálási adatok szerint 773-an laktak a településen. Az önkormányzat 2019-ben hét pályázatot nyújtott be, amelyből négyet megnyert. Összesen 39 815 803 forintnyi támogatás jutott a községbe. 8 101 689 millió forintból fejlesztették a helyi közösségi teret; 2 984 819 millió forintból az egészségügyi alapellátási rendszer eredményességének és hatékonyságának javítását, infrastrukturális feltételeinek korszerűsítését segítő  orvosi eszközöket fejleszthetik. Az önkormányzati tulajdonú temetők fejlesztése című projektben a település 28 729 295 millió forint támogatást nyert el. Hamarosan egy "A" típusú sportpark felépítését is megkezdhetik.

2019-ben átadáták a község első templomát, mostanra pedig lassan elkészül a felújított ravatalozó a helyi temetőben, amelynek tervezésében a tarhosi származású Lipcsei Gábor tervező is részt vett.

A Magyar Falu Programért felelős kormánybiztos csütörtök délután megtekintette a beruházásokat. Gyopáros Alpár hangsúlyozta, hogy 2018-ban azért indította a kormány a programot Orbán Viktor miniszterelnök kezdeményezésére, hogy visszacsábítsák az embereket az elnéptelenő falvakba, kisvárosokba. Kiemelte: ennek fontos eleme a falusi csok. Békés megyében 59 olyan kedvezményezett település van, ahol 5000-nél kevesebben laknak – tette hozzá.

A térség országgyűlési képviselője, Dr. Kovács József elmondta, hogy hosszútávú cél a község rendbetétele, ezért teljes település rendezési programon dolgoznak. Több helyen megkezdték a járdák és az útburkolatatok megújítását. Kürti Sándor polgármester köszönetet mondott a kormányzatnak a támogatásért, remélve, hogy folytathatják a fejlesztéseket, mivel azok fontos szerepet játszanak Tarhos megújulásában.

 

Galéria

További programok »

FEL