Szünetben sem korog a gyerekek gyomra

2016. július 25. 14:37 | Balázs Anett

A kormány elkötelezett abban, hogy a gyermekétkeztetés rendszerét folyamatosan felülvizsgálja és fejlessze, így az ingyenes szünidei gyermekétkeztetésre fordítható összeget is emelik - mondta a szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkár hétfőn Orosházán. Czibere Károly az orosházi Eötvös József Katolikus Iskolában tartott sajtótájékoztatón elmondta: a tavalyi 3 milliárd forint helyett idén 5,3 milliárdot fordítanak a hátrányos és halmozottan hátrányos helyzetű gyermekek tanítási szünetekben történő étkeztetésére. Jövőre ez az összeg tovább nő, 6,7 milliárd forintra.

Gombaleves, tarhonyás hús és egy szelet dinnye. Ez volt a mai ebéd Orosházán, ahol több mint 500 gyermeknek biztosítanak meleg ételt a szünidő alatt.

 Január óta az önkormányzatoknak kötelező biztosítaniuk az ellátást. A helyhatóságok 80-85 százalékának az állam teljes egészében megtéríti az ingyenes gyermekétkeztetés költségeit. A kormányzati támogatáson felül az orosházi önkormányzat 12 millió forintot biztosít arra, hogy a városban a rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesülő, 3-18 éves korú gyerekek is ingyen kaphassanak napi egyszeri meleg ételt.

–12 millió forintot biztosítottunk és az 900 főt jelenthet. Ebből összesen 529-en jelentkeztek eddig, tehát van még szabad kapacitás. A lehetőséget a családsegítő szolgálatnál tudják igénybe venni – nyilatkozta Dávid Zoltán, Orosháza polgármestere.

 A tavalyi 440 forint helyett idén 570 forintra nőtt a napi támogatási összeg, amelyből így jobb minőségű, táplálóbb ételt lehet készíteni – fejtette ki Czibere Károly, aki helyszíni tapasztalatai alapján sikeresnek nevezte a módosítást, úgy látja, kevés gyerek kér repetát, jóllakik a normál adaggal.

Az államtitkár kifejtette, hogy tavaly 142 ezer gyermek étkezett ingyenesen a nyári szünidőben, de akkor még nem volt ez kötelező feladat az önkormányzatok számára.

 – Ettől az évtől valamennyi önkormányzat számára ez kötelezően megszervezendő feladat. A másik fontos előrelépés az, hogy nem csak a nyári szünetben, hanem valamennyi szünidőben, a tavasziban, a nyáriban, az ősziben és a téliben is meg kell ezt szervezni. Fontos, hogy egy gyermek se essen el ezektől a lehetőségektől, tehát időben fölkészítettük az önkormányzatokat, hogy meg tudják szervezni ezt a programot – fogalmazott Czibere Károly.

 A dél-békési térség jelentős mértékben érintett a mélyszegénység problémakörében, ezért a szakemberek kidolgoztak egy munkatervet, melynek célja, hogy a térségben élők önálló életviteléhez segítséget nyújtsanak.

– Összeültünk és nagyjából egy év óta dolgozunk azon, hogy egy olyan komplex programot tegyünk le a kormányzat asztalára, amivel meg tudjuk teremteni a jövőképét az itt élőknek, mindazoknak, akik itt most felcseperednek, és mindazoknak, akiket szeretnénk visszacsalni dél-békésbe – adta hírül Simonka György, országgyűlési képviselő.

 Czibere Károly szólt arról, idén 208 ezer gyerek jogosult arra, hogy a nyári szünet hétköznapjain ingyen ebédet kapjon, ám ezt a szülőnek kérvényeznie kell. Elmondta, a szülők vagy a gondozók még most, a program félidejében is beadhatják a kérvényt az önkormányzatokhoz.

FEL