Szolgálatba állt a „Kolbusz”

2019. december 16. 17:12 | Horváth Szabolcs

Elektromos kisvonattal bővült a CsabaPark rendezvényközpont eszközparkja. A megyeszékhely önkormányzata a Modern Városok Program részeként szerezte be a járművet. A kisvonat ezentúl a kisebb programokra, illetve a tervek szerint a CsabaParkba költöző kolbászfesztiválra történő kijutást segíti majd, valamint azt, hogy városnézési lehetőséget biztosítson a helyi iskolás és óvodás csoportoknak.

– Szeretjük a „Kolbuszt” – kiabálták együtt a Százszorszép Művészeti Bázisóvoda növendékei, akik elsőként próbálhatták ki a kisvonatot.

– Nagyon örültünk, hogy eljöhettük és kipróbálhattuk ezt a kisvonatot, mert ezer szállal kötődünk a CsabaParkhoz. Több programot, családi napot szervezünk itt, de eddig nagy gond volt megoldani a kijutást. Ez a jármű segít ebben, ráadásul egy olyan programba kapcsolódhattunk be, amely a környezettudatos nevelésről szól – fogalmazott Nedényi Törőcsik Anna óvodapedagógus.

 

(Fotó: Kovács Dénes)

(Fotó: Kovács Dénes)

 

A Békéscsabai Városfejlesztési Kft. műszaki főmunkatársa elmondta, hogy minden, a CsabaParkot érintő beruházásnál előtérbe helyezik a fenntartható fejlődést és a környezetvédelmet. Vass Csaba hozzátette, hogy ezeknek a fejlesztéseknek az úgynevezett „Kolbusz” az egyik zászlóshajója.

– Azt gondolom, hogy ez egy jó kezdeményezés, a jövőben is szeretnénk beszerezni ilyen és ehhez hasonló eszközöket. A CsabaParkhoz kapcsolódó fejlesztéseknél az a célunk, hogy a környezetvédelem és a fenntartható fejlődés kerüljön a középpontba. Ezen az úton a kisvonat beszerzése volt az egyik legfontosabb állomás - emelte ki Vass Csaba.

A kisvonatot úgy tervezték meg, hogy a békéscsabai hungarikum, a kolbász kapja a főszerepet.

- A „Kolbuszt” egy 16 kWatt teljesítményű elektromos motor hajtja, a járműbe nem helyeztünk robbanómotort, egyáltalán nem bocsájt ki káros anyagot. A jármű egy töltéssel mintegy 100 kilométert tud megtenni – hangsúlyozta Horváth Roland, a BirdieCar értékesítési igazgatója.

H.Sz., K.D.

További programok »

FEL