Szokatlan lebonyolítással oldanák meg Megye I problémáját, ami el se rajtol

2020. július 28. 14:32 | Hidvégi Dávid

Klasszikus értelemben ősszel nem lesz megyei első- és másodosztályú bajnokság, mivel a csapatok elfogytak, nem akartak indulni a Megye I-ben. A helyi Magyar Labdarúgó Szövetség viszont megtalálta a megoldást, hiszen egy kvalifikációs pontvadászatot írt ki, remélve, hogy 2021-től vissza áll a rend Békésben.

Korábban egy hosszabb cikkben írtunk a Békés megyei első osztály problémáiról, amelyek mára odáig fajultak, hogy meg sem tudják azt rendezni. Emiatt a Magyar Labdarúgó Szövetség területi igazgatósága úgy döntött, hogy egy kvalifikációs bajnokságot hoz létre a következő szezonra, amelyet követően visszatér a Megyei I. osztály és a Megye II/A. osztály is. Bár úgy tűnt, hogy a tavalyi nyolc csapatos bajnokságot felduzzasztja a szövetség legalább tizenkettőre, de a július 3-ai nevezési határidőre elillant a klubok vállalkozó kedve, állítólag hét csapatnál is kevesebben indultak volna.

Az új szabályok értelmében a 2020/2021-es szezon őszi részében az első két megyei osztály, kiegészülve három Megye II/B-s csapattal kvalifikációs bajnokságban küzd meg egymással, amely végén kialakulnak az osztályok pontos résztvevői. Ezt a huszonnégy együttest három, nyolc csapatos csoportra bontották szét, amelyek oda-visszavágós rendszerben játszanak majd a saját divíziójukon belül. A divíziók első négy helyezettje a Megye I-ben, az utolsó négy pedig a Megye II/A-ban folytatja. Tavasszal a Megye I-ben és a Megye II/A-ban is nyolc csapat küzdhet a bajnoki címért. Nyáron az első osztályból egy csapat esik ki és három jut fel a másodosztály „A” csoportjából, ezzel tizennégy főre bővítve a 2021/2022-es szezon mezőnyét. A Megye II/A-ból is egy csapat esik majd ki, de a B csoportból öt jut majd fel, így itt is tizennégy klubos lesz a bajnokság a 2020/21-es idénytől, mint ahogyan a Megye II/B-ben és a Megye III-ban is.

 

Már megvan a csapatok elosztása

Kvalifikációs bajnokság, A csoport: Békéscsaba 1912 Előre II., Békéscsabai MÁV SE, Dobozi SE, Jamina SE, Kunágotai TE, Orosházi MTK-ULE, Szabadkígyósi SZSC, Tótkomlósi TC

Kvalifikációs bajnokság, B csoport: Békésszentandrási HMSE, Csanádapácai EFC, Gyomaendrődi FC, Mezőhegyesi SE, Mezőkovácsházi TE, Nagyszénási SE, Okány KSK, Szarvasi FC

Kvalifikációs bajnokság, C csoport: Csabacsűdi GYLSE, Dévaványai SE, Gyulai FC-Termál, Kétegyházi SE, Mezőberényi LE, Sarkadi Kinizsi LE, Szeghalmi FC, Vésztői SE

Megye II/B csoport: Battonyai TK, Békési FC, Csorvási SK, Gádorosi LSE, Kamuti SK, Kardos KSK, Kaszaper FC, Kevermes SE, Köröstarcsai KSK, Lőkösháza KSK, Medgyesbodzás-Gábortelepi SE, Mezőmegyer SE, Méhkeréki SE, OMTK-Rákóczi, Újkígyós FC, Végegyházi SE

Megye III: Békéssámsoni SK, Bucsa SE, Csabai AK, Eleki USE, Füzesgyarmati SK II., Gerlai SE, Kondorosi TE, Körösladányi MSK II., Kötegyáni FC, Medgyesegyháza SE, Mezőmegyer SE II., Nagybánhegyesi RSE, Pusztaföldvári SE, Sarkadkeresztúri SE, Telekgerendási SC, Zsadányi KSE

 

Elkészült a sorsolás

A szövetség elkészítette az osztályok pontos menetrendjét, de az átláthatóság végett először csak az első forduló menetrendjét tesszük közzé.

Kvalifikációs bajnokság, A csoport

1. forduló. Augusztus 15., szombat, 17:00

Békéscsabai MÁV SE – Szabadkígyósi SZSC

Dobozi SE–Jamina SE

Kunágotai TE – Orosházi MTK-ULE

Augusztus 16., vasárnap, 17:00

Tótkomlósi TC – Békéscsaba 1912 Előre II.


Kvalifikációs bajnokság, B csoport

1. forduló. Augusztus 15., szombat, 17:00

Okány KSK – Nagyszénás SE

Csanádapácai EFC – Gyomaendrődi FC

Békésszentandrási HMSE – Mezőhegyesi SE

Mezőkovácsházi TE – Szarvasi FC

 

Kvalifikációs bajnokság, C csoport

1. forduló. Augusztus 15., szombat, 17:00

Kétegyháza SE – Sarkadi Kinizsi LE

Vésztői SE – Szeghalmi FC

Mezőberényi LE – Gyulai FC-Termál

Dévaványai SE – Csabacsűdi GYLSE

 

Megye II/B

1. forduló. Augusztus 15., szombat, 17:00

Battonyai TK – Eleki USE

Kardos KSK – Medgyesbodzás SE

Gádorosi LSE – Köröstarcsai KSK

Kaszaper FC – Kevermes SE

OMTK-Rákóczi – Mezőmegyer SE

Augusztus 16., vasárnap, 17:00

Lőkösháza KSK – Békési FC

Végegyházi SE – Újkígyós FC

Méhkeréki SE – Csorvási SK

 

Megye III

1. forduló. Augusztus 15., szombat, 17:00

Medgyesegyháza SE – Kötegyáni FC

Nagybánhegyesi TC – Csabai AK

Kondorosi TE – Füzesgyarmati SK II.

Bucsa SE – Kamuti SK

Sarkadkeresztúr SE – Gerlai SE

Körösladány MSK II. – Békéssámsoni SK

Augusztus 16., vasárnap, 17:00

Pusztaföldvári SZSE – Zsadányi KSE

Telekgerendási LSC – Mezőmegyer SE II.

 

Valahol már az NB III-on gondolkodnak

A Békéscsaba 1912 Előre második csapatánál komoly célokat fogalmaztak meg, hiszen továbbra is az NB III-ba való jutás a cél, amely segítené az NB II-es első csapat szereplését, hiszen az oda be nem férő játékosok és a fiatalok is szívesebben pallérozódnának a harmadosztályban, mint az amatőr ligákban. Ehhez azonban a liláknak át kell rágniuk magukat a kvalifikációs bajnokság mezőnyén, majd a Megye I-ben első helyen kell végezniük és helyt állni az NB III esetleges rájátszásában. A behir.hu Balog Zsoltot, a csapat rutinos középpályását kérdezte meg az új bajnokságról az Előre múltheti csapatfotózásán.

 

 

 

– Jelentősen átalakult a megyei bajnokság. Mit vársz a csapattól, milyen szezon elébe néztek?

– Elég szépen átalakult a pontvadászatunk, egy kicsit keszekusza. Azt nem mondom, hogy a legerősebb bajnoksággal kezdjük, de a kiválasztás után, tavaszra már kialakul a mezőny, amelyben olyan mérkőzéseket tudunk játszani, amelyekkel remélhetőleg el tudjuk érni a kitűzött célunkat. Szeretnénk bajnokságot nyerni, mert ez a célunk. Fel szeretnénk készülni arra is, hogy ha rájátszást kell játszanunk az NB III-ért, akkor eredményesen tudjuk ott is szerepelni.

 

A Megye II/A csoportból is lesznek ott csapatok a kvalifikációs bajnokságban. Hogyan lehet ezekre az együttesekre felkészülni?

– Másfajta felkészülést igényel, mert ők valószínűleg nem nyíltsisakos mérkőzéseket játszanak majd. Inkább arra kell készülnünk, hogy betömörülnek a saját kapujuk előtt. Nekünk majd ezt a védelmet kell megbontanunk, ott kell eredményesnek lennünk.

 

Az NB II-ben és az NB III-ban is lesz Békés megyei csapat

A Békéscsaba 1912 Előre a következő idényben is a másodosztályban szerepel majd, míg a harmadosztály keleti csoportjában ott lesz a Füzesgyarmati SK, míg a közép csoportjában a Körösladányi MSK.

NB II, 1. forduló. Augusztus 2., vasárnap, 19:00

Szeged-Csanád Grosics Akadémia – Békéscsaba 1912 Előre

NB III keleti csoport, 1. forduló. Augusztus 2., vasárnap, 17:30

Kisvárda Master Good II. – Füzesgyarmati SK

NB III közép csoport, 1. forduló. Augusztus 2., vasárnap, 17:30

Körösladányi MSK – Majosi SE

További programok »

FEL