Maradhat a csonka Megye I – Úgy tűnik, a csapatok nem éltek a lehetőséggel

2020. július 16. 17:24 | Hidvégi Dávid

Szokás mondani, hogy minden rosszban van valami jó, ez pedig a megyei labdarúgásra is teljes mértékben igaz. Habár a koronavírus-járvány gazdaságilag megnehezítette a klubok életét, de lehetőséget teremtett arra, hogy újra 14-16 csapatos legyen a Megye I. osztály.

Az utolsó, tizenhat csapatos szezon a 2014/2015-ös volt a Békés megyei első osztályban, bár abban az évben jelentős leszakadással esett ki a Gyomaendrődi FC és a Békési FC. Ezek lehettek az első jelei annak, hogy valami nincs rendben. A Megye I alsóházában egyre gyengébb csapatok szerepeltek, míg a felsőház eleji csapatok jelentősen erősödtek. Majd látványosan csökkeni kezdett az indulók sora. 2015-ben tizenöt, 2016-ban tizenhárom, 2017-ben tizenkettő, 2018-ban tizenegy, míg 2019-ben már csak nyolc együttes nevezett be a ligába, amely mindenképpen aggasztó. Ráadásul csapatok szűntek meg, majd kezdték újra a Megye III-ban, szerencsésebb együttesek a Megye II-be csúsztak vissza a kieséssel, de újraalapozták magukat, stabilizálták a helyzetüket.

 

Komplex problémáról van szó

Szurkolói berkekből sok mindent lehet hallani a csapatok háza tájáról. Ezek a pletykák részben arról szólnak, hogy mi az oka annak, hogy a klubok gyakorlatilag Megye II/A-t tekintik az első osztálynak a maguk szintjén. Például a Megye I-es játékosok nem szerepelhetnek a kispályás bajnokságokban, ami a Megye II-től lefelé már lehetséges, így a futballisták java szívesebben rúgja a bőrt a másod- és a harmadosztályban. Gyakorlatilag az is nyílt titok, hogy bár amatőr a Megye I-es bajnokság, de valamilyen szinten fizetnek, javadalmaznak a játékosoknak azért, hogy a legmagasabb szinten játszanak eredménykényszerben. Ezt csak a tehetősebb klubok tudják megtenni, emiatt pedig csak három-négy csapat küzdhet a bajnoki címért, a többi pedig egyfajta „pofozógépként” szerepel a pontvadászatban sikerek nélkül, amit látnak az alacsonyabb osztályú klubok. Bár ez utóbbi annak is köszönhető, hogy mostanra elfogytak a csapatok. A játékosok mindennapi életét is befolyásolja az, hogy melyik osztályban szerepelnek. A Megye I-ben a szakemberek szerint minimum heti négy edzés kell a jó eredményekhez, de ezt sokan nem tudják megtenni, mert dolgoznak vagy éppen tovább tanulnak, így leghamarabb a pénteki, a meccs előtti utolsó tréningre érnek haza.

 

A fehér mezes Füzesgyarmat újra az NB III-ban szerepel majd, míg a Gyomaendrőd visszatér a legmagasabb megyei osztályba – (Fotó: Gábor Tamás)

 

Hogy ez szakmailag mennyire jó, nem az újságíró tisztje eldönteni, ugyanakkor az erősítések láthatóan beváltak, hiszen a Méhkerék, a Füzesgyarmat és a Körösladány is feljutott az NB III-ba az elmúlt években. Viszont például a Békéscsaba 1912 Előre második csapata, illetve a Gyulai Termál FC visszacsúszott a megyei bajnokságokba. Vagyis a harmadosztályig általában még eljutnak a csapatok, de ahhoz anyagi stabilitás kell.

A Méhkeréknek a történelmi NB III-as szezonja után újra kellett alapoznia magát, hiszen csak a Megye III-ban tudott elindulni a pénzügyi nehézségek miatt és az összefogás hiányában. A csapat mostanra újra stabil lábakon áll és a hírek szerint vállalja a Megye II/B-s indulást. A Füzesgyarmat a 2017/2018-as szezon óta NB III-as szereplő, a 2019/2020-as szezonban nagy esélyei voltak feljutni az NB II-be, sokáig vezette a bajnokságot, de a téli szünet után rosszul indult a folytatás. A gyarmatiaknak a koronavírus-járvány miatt már nem sikerült javítaniuk és visszaelőzniük a Debreceni EAC csapatát, mivel előbb felfüggesztették, majd beszüntették a bajnokságot. A következő szezonban a Körösladány is ott lesz az NB III-ban a Megye I. megnyerése után.

 

Mi lesz veled, megyei első osztály?

Visszakanyarodva Megye I-hez, az ügyben megkerestük a Magyar Labdarúgó Szövetség területi igazgatóját, aki egyelőre sok jóval nem kecsegtetett, bár megjegyezte, hogy idén több csapat lehet a Megye I-ben, illetve vannak csapatok, amelyek újra alakultak a helyi Megye III-ban. Szpisják Zsolt elmondta, hogy a járvány miatt az MLSZ engedélyével meg lehetett volna oldani a létszámfeltöltést, de hiába kértek fel rengeteg csapatot, falakba ütköztek.

– Egyik felkért csapatnál sem az utánpótlással van baj, mert az a rendelkezésükre áll. Olyan visszajelzések érkeztek több csapattól is, hogy anyagilag nem állnak készen, elöregedett a játékoskeret vagy éppen az, hogy a keret nem elég erős ahhoz, hogy vállalják a legmagasabb szintet. Ezek a hivatalos visszajelzések – fogalmazott. Hozzátette: van olyan csapat, amelynél megvannak a szponzorok, anyagilag stabil a csapat, ezért nem érti, hogy miért nem vállalják a legmagasabb szintet.

 

A szakértők szerint a 2020/2021-es szezonban a Békéscsaba 1912 Előre második csapatának lehet a legnagyobb esélye az NB III-as feljutásra – (Fotó: Erdős Csaba)

 

Szpisják Zsolt hangsúlyozta: most már az sem lehet indok, hogy a Megye I drága és nehezek a feltételek. Az MLSZ 90 százalékos támogatást nyújt nevezésre, a játékvezetői pénzekre és szinte mindenre, ami az elinduláshoz szükséges. Ráadásul a csapatok rendelkezésére áll a társasági adóból származó támogatás és az önkormányzatok segítsége, bár utóbbi nem minden egyesületnél adott. Az igazgató kiemelte, hogy tizenegy-tizenkét csapat indulhat végül, de ez a sorsolásig még változhat – szerettek volna tizennégy-tizenhat együttest a Megye I-ben tudni. A Megye II/A-ban tizennégy, míg a Megye II/B-en tizenhat csapat indulhat, de a Megye III is két csoportos lehet. A legalacsonyabb osztályban öt új csapat lesz: a Medgyesegyháza, a Mezőmegyer II., a Körösladány II., illetve az újraalakult Sarkadkeresztúr és Kondoros. A Magyarbánhegyes feloszlott.

 

Legrosszabb esetben megszűnhet a helyi Megye I

Habár úgy néz ki, hogy a 2020/2021-es szezonban lesz Megye I, de lassan el kell gondolkozni a régiós bajnokságon – mondta Szpisják Zsolt. Ez gyakorlatban azt jelentené, hogy Csongrád-Csanád megyével kellene összevonni a pontvadászatot, ahol szintén kevés a csapat, ugyanis a helyzet idővel mindenhol hasonló lehet, csak épp Békésben indult el a negatív tendencia először. Legrosszabb esetben mindenkit visszasorolnának a Megye II-be, így a csapatok érdeke az, hogy legyen első osztály, amely lehetőleg színvonalas is. Egyébként a klubok a különböző osztályokba július 3-ig nevezhettek. Amelyik csapat nem vállalja a magasabb osztályt, az a helyén marad, nem lesznek visszasorolások amiatt, ha valaki nem vállalja a Megye I-et, hiszen erre jogilag nincs lehetőség. 

Nincs más teendőnk, várnunk kell a sorsolásra, amelyből majd kiderül, hogy melyik csapat mikor és hol indul. Egyelőre úgy néz ki, hogy a Szarvasi FC 1905, a Békéscsaba 1912 Előre II., a Szeghalmi FC, a Gyula FC-Termál, az Orosházi MTK-ULE 1913, a Nagyszénási SE, a Jamina SE, a Mezőberényi LE, a Gyomaendrődi FC és a Mezőhegyesi SE csapatával számolhatnak a szurkolók az első osztályban. Szintén a sorsoláskor derül ki, hogy ehhez a tíz csapathoz csatlakozott-e még egy vagy két csapat.

További programok »

FEL