Szlovák Alkotmány Napja: Koncertet adtak a Kassai Állami Filharmonikusok

2018. szeptember 20. 17:10 | Szendi Rita

A Szlovák Köztársaság Főkonzulátusa meghívására ismét Békéscsabára érkeztek a Kassai Állami Filharmonikusok. A zenekar a Szlovák Alkotmány Napja tiszteletére adott koncertet Békéscsabán, az Evangélikus Kistemplomban, szeptember 19-én, ahol sokan ünnepeltek velük.

 

 

Szlovákia 1992. szeptember 1-jén az alkotmány aláírásával elkezdte építeni nemzeti államát, és 1993. január 1-jén önálló állammá vált. A korábbi Csehszlovákia a két nemzet megállapodása alapján szűnt meg. Mint azt Igor Furdík, a békéscsabai szlovák főkonzul kiemelte, Magyarország és Szlovákia is önálló állam. Ennek értelmében nemcsak a megyék, a települések és az emberek léphetnek kapcsolatba egymással, hanem a nemzetközi jogok alapján a két ország is együttműködési szerződéseket köthet.

– Mindkét nemzet egyenrangú az Európai Unióban, és jók az államközi kapcsolataink. Országainkat a kölcsönös tisztelet és bizalom jellemzi, ezt nagyon fontos megbecsülni, mert ha megrendül, akkor csak nehezen állítható vissza. Őrizzük és ápoljuk azokat az értékeket, amelyek együttműködésünk alapját jelentik. A békéscsabai közösség ebben igen jó példát mutat – fogalmazott Igor Furdík az ünnepen. Hozzátette: fontosnak tartja, hogy a szlovák felmenőkkel rendelkezők megtanulják és átörökítsék majd a szlovák nyelvet.

Békéscsabán, a főkonzulátuson fogadással, az evangélikus templomban pedig – a nagyközönséggel együtt – koncerttel emlékeztek meg a Szlovák Alkotmány Napjáról. A Kassai Állami Filharmonikusok Ján Cikker Szlovák népzenei variációit adták elő nagyzenekarral, valamint elhangzottak Beethoven és Dvořák darabok is. A karmester Zbyněk Müller, szólista pedig Mátyás Mézes (hegedű) volt.

 

FEL