Nemzetiségünkért Díjat kapott a békéscsabai szlovák iskola igazgatója

Békéscsaba háromszáz évvel ezelőtti újraalapítása összefügg a szlovák telepesek megérkezésével. Nem véletlen, hogy a jubileumot a Magyarországi Szlovákok Napjával együtt, idén a békési megyeszékhelyen, a hazai szlovákság „fővárosában” tartották.

 

 

Jó nekünk itt lennünk, mert erősítjük egymást – ezekkel a szavakkal köszöntötte Kutyej Pál Gábor igazgató lelkész az ökumenikus, kétnyelvű istentiszteletre érkezett, szlovák anyanyelvű vendégeket. Az Országos Szlovák Önkormányzat által, évente más-más helyszínen tartott találkozó ünnepi nyitóáhítatának idén a Békéscsabai Evangélikus Kistemplom adott otthont.

A Magyarországi Szlovákok Napját a július 5-ei, szlovák állami ünnephez kötődően, július első szombatján rendezik meg, ekkor adják át a szlovák kultúra megőrzéséért tett erőfeszítések elismeréséül alapított, rangos kitüntetéseket is.

A „Nemzetiségünkért Díjat” idén Huberné Kisgyőri Katalin sárisápi pedagógus, a békéscsabai szlovák iskola igazgatója Pecsenya Edit, és az Egyed Péter vezette Tücsök Zenekar kapta. A Lami István-díjat ebben az évben dr. Felföldi László néptánckutatónak, egyetemi oktatónak ítélték meg.

Az ünnepségen Áchim Kovács Anikó hegedűművész működött közre.

Megosztás:

Címke: , , , , , , , , , , , ,