Szívférgesség: Legfontosabb a betegség megelőzése

2022. július 1. 16:28 | Vincze Attila

A szívférgesség előfordulását tekintve Békés megye az egyik legfertőzöttebb terület az országban. A kutyák számára rendkívül veszélyes betegséget a szúnyogok terjesztik, így nyáron különösen érdemes odafigyelni házi kedvenceinkre.

Itt a nyár, ami nem csak felhőtlen pillanatokat okoz az emberek és az állatok számára, ugyanis, ha nem vigyázunk, akkor a szúnyogok megkeseríthetik a kutyák és gazdáik életét. Az általunk megkérdezett csabai kutyatulajdonosok többsége már hallott a vérszívók által terjesztett szívférgességről, sőt akadt olyan is, akinek házikedvence pont ebbe a betegségbe halt bele. 

Az egyik békéscsabai állatorvosi rendelőben több plakát is a szúnyogcsípés és ezáltal a szívférgesség megelőzésének fontosságára hívja fel a figyelmet. Csonka Barbara állatorvos szerint több készítmény is elérhető már, amelyek bizonyítottan hatékonyak a szívférgesség ellen. Mint mondta, nem csak nyáron, hanem egész évben védekezni kell a parazita ellen, mert ha már megtörtént a fertőzés, akkor onnantól nagyon nehéz a kutyákon segíteni.

 

Csonka Barbara állatorvos a szívférgesség megelőzésére szolgáló készítményeket mutatja. Fotó: behir.hu

 

– Észrevehetetlen, semmilyen tünete nincs, tehát nem vesszük észre, ha a kutyus fertőződik és akár évekig is tünetmentes lehet, viszont, ha már megjelennek az első tünetek, fulladás, nehézlégzés, aluszékonyság, köhögés, esetleg folyadékfelgyülemlés a hasüregben és egyéb, ott már nagyon nehezen kezelhető és nehezen tudjuk megmenteni a kutyákat – fogalmazott.

Az állatorvos hozzátette, hogy a szívférgesség akár egy csepp vérből is kimutatható, hiszen a lárvák a vérben szaporodnak, majd úgy kerülnek a tüdőbe és a szívbe, ahol akár nagy méretű fonálféreggé is fejlődhetnek.

 

Kifejlett szívféreg. Fotó: behir.hu

Kifejlett szívféreg (fotó: behir.hu)

További programok »

Itthon

Takács Árpád koordinálja a Békés megyei gázkitermeléssel összefüggő feladatokat

A kormány nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű üggyé, valamint kiemelten közérdekű beruházássá nyilvánította a Békés megyei Nyékpuszta nem hagyományos földgázmező további kutatását, fejlesztését célzó Corvinus projektet. Orbán Viktor miniszterelnök a beruházással összefüggő kiemelt jelentőségű ügyekben a koordinációs feladatok ellátására Takács Árpád Békés megyei főispánt jelölte ki.
19:39
FEL