Javában tart a kullancsszezon Békés megyében is

2022. június 22. 18:46 | Vincze Attila

Javában tart a kullancsszezon Békés megyében is, ezekben a hetekben van ugyanis a legnagyobb esély arra, hogy találkozzunk egy-egy vérszívóval. Különösen érdemes odafigyelni a gyermekekre és a háziállatokra, mert a kullancsok számos súlyos, akár halálos betegséget is terjeszthetnek.

Meleg, párás idő, sűrű aljnövényzet – ideális körülmények a kullancsok számára, amelyek túrázás közben vagy akár egy városi séta alkalmával is lecsaphatnak áldozatukra. Nyári szünet idején különösen veszélyeztetettek a gyermekek, hiszen ők ilyenkor a szokásosnál jóval többet mozognak a szabadban. Az egyik, hírportálunknak nyilatkozó csabai háziorvos szerint a kullancsok 10-20 százaléka is fertőzött lehet, akik leggyakrabban a Lyme-kórt és a vírusos agyvelőgyulladást terjesztik: előbbire nincs, utóbbira van védőoltás. Poros Anna elmondta, hogy ha kell, minél hamarabb távolítsuk el egy csipesszel a vérszívót a bőrből, de a legfontosabb a csípés megelőzése lenne.

– Érdemes valamilyen kullancsriasztó sprayt használni, ezt lehet a ruházatra vagy a bőrre is fújni, de mindenféleképpen fontos, hogyha füves területen játszanak a gyerekek vagy túrázunk, akkor 2-3 óránként álljunk meg, ellenőrizzük a bőrünket, mert ha időben eltávolítjuk a kullancsot, akkor a fertőzés veszélye sokkal kisebb – fogalmazott.

A kullancsok által terjesztett betegségek azonban nemcsak az emberekre, hanem az állatokra, például a kutyákra is legalább olyan veszélyesek lehetnek. Csonka Barbara szerint ma már számos lehetőség van a kullancsfertőzések megelőzésére, így mindenki megtalálhatja a házikedvencének megfelelő megoldást. Az állatorvos viszont megjegyezte, ha már megtörtént a baj, akkor a szakszerű ellátás miatt fontos, hogy időben felismerjük a tüneteket.

– A babézia egy nagyon magas lázzal, elesettséggel, besárgulással, jellegzetesen sárga vizelettel járó betegség, ami a kullancs csípése után akár egy-két nappal is jelentkezhet. A Lyme-kór kevésbé észrevehető, nagyon sokszor fertőződhet vele a kutya, de például tünetmentes hordozás is lehetséges egy életen át, de ez esetben főleg krónikus ízületi fájdalmak és gyulladások formájában jelentkezik – részletezte. 

Csonka Barbara hangsúlyozta, hogy megelőzésként kizárólag patikai minőségű készítményeket használjunk, mert csakis azok hatásossága bizonyított.

További programok »

FEL