Itt a kullancsszezon: érdemes felvenni a védőoltást

2021. május 20. 16:33 | Vincze Attila

A melegebb időjárás beköszöntével a kullancsok száma is megszaporodik a természetben. A szakemberek szerint a legfontosabb, hogy megelőzzük az apró vérszívók általi csípést, hiszen ezek az állatok súlyos betegségeket is terjeszthetnek. Ha valaki sok időt tölt fás, bokros területeken, azoknak mindenképp ajánlott a védőoltás felvétele.

Itt a tavasz, a nagy kirándulások ideje, sokan szeretnek ilyenkor sétát tenni az erdőben. Hasonlóképp gondolkodott Hidvégi Dávid kollégánk is, aki nemrégiben a természetben járva megtapasztalta, milyen egy kullanccsal való találkozás.

A szerkesztő-riporter elmesélte, hogy egy békéscsabai focimeccs közvetítés után vette csak észre, hogy a bal lábában van egy kullancs, de akkor feltehetően egy napja már ott volt az rovar, így addigra bepirosodott a csípés helye. A háziorvosa végül a csabai bőrgyógyászatra küldte őt, ahol biztos, ami biztos, gyógyszeres kezelést kapott.

– Úgy kezeltek, mintha Lyme-kóros lennék, tehát ugyanazokat a gyógyszereket kaptam: antibiotikumot, illetve kenőcsöt a lábamra. Valójában ez megelőzés, hogy ne legyen belőle Lyme-kór, az úgyis csak később derülne ki. Pár napig még csúnya volt a csípés helye, de a hét végére teljesen eltűnt és azóta már rendben vagyok, nincs bajom – részletezte a történteket az újságíró.

Békés megye ugyan nem tartozik a kullancsok által legfertőzöttebb térségek közé, de azért nem árt az óvatosság. Az apró vérszívóknak több változata is előfordul Magyarországon, melyek súlyos betegségeket is terjeszthetnek, mint például a Lyme kór vagy az agyvelőgyulladás. Ha valaki kullancsot talál magában, akkor az a legfontosabb, hogy minél hamarabb szedje ki a bőréből. 

A kiszedéshez nem feltétlenül szükséges speciális célszerszám, az viszont már annál lényegesebb, hogy ne nyomjuk össze az állatot, mert akkor nagyobb a fertőzés lehetősége. Dr. Garay Erzsébet gyulai háziorvos szerint az lenne a legjobb, ha magát a csípést el tudnánk kerülni. Ugyanis nem minden kullancs által terjesztett betegséget lehet megelőzni, viszont az egyik legsúlyosabbra évek óta van megoldás.

– A kullancs által terjesztett agyvelőgyulladás vírusa ellen van védőoltás, amit mindenkinek javaslok, ha nem ősszel, akkor most, gyorsított eljárásban is fel lehet venni. Aki sokat jár a természetben, az minél előbb vegye fel a kapcsolatot az oltóorvossal, vannak oltóközpontok, de alapesetben a háziorvost javaslom, mert ő ismeri a pácienst – hangsúlyozta.

A szakemberek azt javasolják, hogy aki már megkapta a koronavírus elleni védőoltást, az legalább egy hetet várjon az agyvelőgyulladás elleni vakcinával, nehogy túlságosan leterhelje az immunrendszerét.

További programok »

Itthon

Október 17-én ismét lesz 4 Labda Bajnokság

Már javában zajlik a 4 Labda Bajnokság szervezése Békéscsabán. A már több mint 10 esztendeje létező rendezvényt Kormos Mihály, a BRSE korábbi szakmai igazgatója hívta életre. A program szervezését négy évnyi szünet után a Körös Tollaslabda Sport Egyesület vállalta el. A szervezők családi és baráti csapatok nevezését várják.
2021. szeptember 21. 18:20
FEL