Lejárt a türelmi idő: Oltani kell a kutyákat veszettség ellen

2021. május 27. 17:35 | Vincze Attila

A fokozatos nyitáshoz igazodva lejárt a kutyák veszettség elleni ismétlő oltásának beadatására tavaly márciusban elrendelt türelmi idő. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal arra kéri az érintett kutyatartókat, hogy lehetőség szerint mielőbb pótolják kedvencüknél az elmaradt oltást.

Nagy volt a forgalom csütörtök reggel Dr. Ökrös István gyulai állatorvos rendelőjében: több gazdi is kifejezetten a veszettség elleni védőoltás beadásáért érkezett hozzá.

– Ha valaki kutyatartó, akkor felelősséggel tartozik a kutyájáért és annyit megtesz, hogy minden évben elhozza a kedvencét oltatni. Nekem és a családomnak ez nagyon fontos – mondta Gombos Mária, aki két kutyáját is elhozta az oltásra.

Tavaly márciusban döntött úgy a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal, hogy a járványügyi helyzetre való tekintettel nem szab ki büntetést azoknak a kutyatulajdonosoknak, akik nem adatják be kedvencüknek a veszettség elleni ismétlő oltást. Ez a türelmi időszak azonban május közepén lejárt, így aki ezt mihamarabb nem teszi meg, súlyos büntetésre számíthat. A szakemberek leghamarabb a kutyák 4 hónapos korában szokták beadni az első veszettség elleni oltást, ezt hat hónap múlva meg kell ismételni, amivel így egy éves immunitást szerez az állat, utána pedig évente kell ismételni a vakcinázást.

Dr. Ökrös István a rendelet megjelenése óta naponta átlagosan 8-10 kutyát olt be veszettség ellen. Mint mondta, nem csak az ebek és más háziállatok egészsége miatt fontos a vakcina beadása, hanem embertársaink védelme miatt is.

– A nyál tartalmazza a vírust és ha a kutya olyan helyen harapja meg az embert, akkor elég intenzíven, akár 8-10 nap alatt is kialakulhatnak a tünetek. Amikor pedig már tünetek vannak az embernél, akkor sajnos nem lehet tenni semmit, volt már több halálesetre is példa a praxisomban – hangsúlyozta.

A Csabai Állatvédők kutyamenhelyén gyakorlatilag állandóan telt ház van, havonta átlagosan 40 eb kerül ide az utcákról. A kóborkutyák száma hazánkban igen magas, becslések szerint több százezer négylábú él gazdi nélkül. Ezek közül pedig feltehetően nagyon kevés állat lehet beoltva veszettség ellen, ami potenciális veszélyforrást jelent a többi kutya számára is.

– Ebben a hónapban a mai napig 26 kutyából csak háromnak volt mikrocsipje, akiket az utcáról hoztunk be. Ez nem jelenti azt, hogy ennek a három kutyának volt veszettség elleni védőoltása is, mert a vakcinát csak akkor lehet beadni az állatnak, ha van csipje. Tehát ha nincs csipje, akkor oltása sincs – fogalmazott Kiszely Zoltánné, a Békéscsabai Városi Állatvédők Közhasznú Egyesület elnöke.

A szakemberek arra kérik a tulajdonosokat, hogy mindenképpen oltassák be a kutyákat, különösen Békés megyében, mert a veszettség vírus a szomszédos Romániában jelen van.

További programok »

Itthon

FEL