Ebösszeírás Békéscsabán: cél a nyilvántartás és a járványok megelőzése

2020. november 16. 16:29 | Vincze Attila

Három év után újra ebösszeírást tart a békéscsabai önkormányzat. Az adatgyűjtés célja nem egy későbbi ebadó bevezetése, hanem a nyilvántartás, illetve a járványok megelőzése. Az állatvédelmi törvény alapján az ebtulajdonosoknak minden kutyára külön összeíró lapot kell kitölteniük, melyet legkésőbb december 31-éig kell eljuttatniuk a polgármesteri hivatalba.

A Csabai Állatvédők Közhasznú Egyesülete állatmenhelyén sok kutya vár új gazdira. A befogadott állatok nagy részét nem tudják beazonosítani, mert hiába kötelező már évek óta, többségükben nincs beültetett chip. Kiszely Zoltánné, az egyesület elnöke szerint a kötelező ebösszeírás az ő munkájukat is megkönnyíti, sőt járványügyi szempontból is fontos intézkedés.

– Amikor bekerül hozzánk a kutya, akkor a chip alapján tudjuk őt visszajuttatni a gazdájához, illetve ezzel tudja a tulajdonos a tulajdonjogát igazolni. A veszettség elleni oltás pedig járványvédelmi szempontból fontos, hogy tudja a helyi önkormányzat, illetve a hatóság, hogy a kutya be van-e oltva veszettség ellen vagy sem – fogalmazott az egyesület elnöke.

Az állatvédelmi törvény rendelkezik arról, hogy az önkormányzatoknak háromévente legalább egy alkalommal ebösszeírást kell végezniük. A törvény alapján az eb tulajdonosa és tartója az ebösszeíráskor köteles a jogszabály szerinti adatokat az önkormányzat rendelkezésére bocsátani. A tulajdonosoknak az összeírás során két fontos információt kell megadniuk az erre szolgáló adatlapon: az egyik a kutya veszettség elleni oltásának időpontja, a másik pedig az állat mikrochipjének a száma.

– Az adatlap elérhető a város honlapján, a bekescsaba.hu oldalon, nyomtatott formában megjelent a Csabai Mérleg november 5-ei számában, és benne lesz a november 19-én megjelenő számban is egy útmutatóval, illetve tájékoztatóval együtt. Ezen kívül az ebösszeíró adatlapokat elhelyeztük az állatorvosi rendelőkben, illetve állatgyógyszertárakban is – mondta érdeklődésünkre dr. Bacsa Vendel, Békéscsaba jegyzője.

A kitöltött adatlapokat személyesen a polgármesteri hivatal épületében vagy postai úton lehet benyújtani legkésőbb december 31-éig.

További programok »

FEL