A kullancsok Lyme-kórt, a szúnyogok pedig szívférgességet okozhatnak

2019. április 4. 11:08 | Kovács Andrea

A tavasz beköszöntével az élősködők is elszaporodnak környezetünkben. A súlyos betegséget terjesztő kullancsok éppen áprilisban a legaktívabbak: észrevétlenül megfertőzhetnek bennünket és kisállatainkat. A kutyáknál egyre gyakrabban fordul elő a szívférgesség is, amely szúnyogcsípéssel terjed. A szakemberek a megelőzés fontosságára hívják fel a figyelmet.

 

 

A jó idő beköszöntével egyre többet tartózkodunk szabadban. Az árnyékos, magas páratartalmú aljnövényzettel benőtt területeken ilyenkor az emberekre, állatokra veszélyt jelentő kullancsok is elszaporodnak. Hazánkban több mint 40 faj él ebből a vérszívó pókfajtából.

A legelterjedtebb a közönséges kullancs, amellyel nap, mint nap találkozhatunk. Tavasszal és ősszel a legaktívabbak, főleg bokros, avarral borított területeken. Az általános vélekedéssel ellentétben a kullancsok nem a fákról esnek ránk; nem tudnak ugrani és maximum 1-1,5 méter magasra tudnak fölmászni – például fűszálakra, bokrokra. Az emberre vagy állatra jutott kullancs a bőrön észrevétlenül haladva a vérszíváshoz kedvező helyet keres – mondta el Váncsa Klára ökológus, környezetvédelmi szakember.

 

Fotó: Tóth Áron

 

A veszélyt nem maguk a kullancsok, hanem az általuk  terjesztett kórokozók jelentik, amelyek súlyos betegségek kialakuláshoz vezethetnek. A két leggyakoribb a Babesia illetve a Lyme-kór, mind a kettő nagyon magas lázzal, elesettséggel jár. A Babesia besárgulást és életveszélyes állapotot okoz –mondta el az állatorvos.  Dr. Csonka Barbara hozzátette: Békés megyében a kullancsok okozta fertőzésnél sokkal gyakoribb a szúnyogcsípés által terjedő szívférgesség.

A fertőzöttség ellenőrzését érdemes minden hat hónapost kort betöltött kutyánál elvégeztetni – tájékoztatott az állatorvos, majd hozzátette: pár ezer forint egy ilyen teszt, helyben készül, egy csepp vér kell hozzá, és hogyha negatív, akkor el lehet kezdeni a védekezést.  Azoknál a kutyáknál, amelyek 6 hónaposnál fiatalabbak, vérvétel nélkül is lehet a megelőzéshez szükséges készítményeket alkalmazni. Többféle termék van erre, de leginkább azok a tablettás készítmények ajánlottak, amelyek a többi gyakran előforduló élősködők, például a szem és bélférgesség ellen is védelmet nyújtanak – mondta el Dr. Csonka Barbara

További programok »

FEL