Színház az egész világ, mégsem jut el minden gyermek a kőszínházakba

2019. november 21. 19:10 | Sipos Gábor

Magyarországon az iskoláskorú gyermekek mintegy 20-25 százaléka sosem jut el kőszínházba. Magyarország kormánya ennek az aránynak a javítását tűzte ki célul a Lázár Ervin program létrehozásával

A kezdeményezés célja, hogy az általános iskolások eljussanak életkoruknak megfelelően bábszínházba, cirkuszba, komoly és népzenei koncertre, valamint kőszínházba. A Békéscsabai Jókai Színház is csatlakozott a programhoz, amely részeként Békés megye, illetve a szentesi, mezőtúri és a kunszentmártoni járás harmadik és ötödik osztályos tanulói látogatnak el a teátrumba, így a kezdeményezés összesen 7112 diákot érint.

A csütörtöki előadásra Túrkevéről is érkeztek kisiskolások, akik közül sokan először jártak színházban.

– A gyerekeknek már akkor szemük-szájuk tátva maradt, amikor beléptünk az épületbe. Az is külön élmény, hogy egy igazi színházban lehettek. Még nem is sejtik, hogy mi vár rájuk, hogy mennyivel másabb egy ilyen előadás, mint egy két-három színészes előadás – mondta Hajósné Bornemissza Edit tanítónő.

A kezdeményezésben szereplő első három előadásra összesen 939 diák és 90 kísérőpedagógus látogat a színházba megyénkből és az a környező járásokból.

 

 

A gyerekek a program indító előadásain Kocsák Tibor – Bozsó József: Kukac Kata kalandja című zenés mesejátékra ülhettek be díjmentesen. Nem csak az előadás volt ingyenes, hanem a Klebelsberg Központ támogatásával az utazási költség sem hárult a diákokra és az iskolákra.

– A gyerekek az előadóművészet teljes spektrumával találkoznak egytől nyolcadik osztályig. Ez óriási dolog, hiszen eddig, ha jól tudom, csak a gyerekek 20-25 százaléka, helyenként 30 százaléka jutott el egyáltalán színházba, nemhogy még a többi helyre, például a Nemzeti Színházba vagy cirkuszba – mutatott rá Seregi Zoltán, a Békéscsabai Jókai Színház igazgatója.

A Jókai színház az idei tanévben összesen 25 előadáson látja vendégül a gyerekeket. Látható lesz még az Egri csillagok című történelmi musical, a Rigócsőr királyfi mesemusical, valamint a Sárkány a szekrényben című zenés mesejáték is.

További programok »

Kultúra

Zene, vers, könyvek és egy csipetnyi humor az irodalmi esten

Lassan 15 éves Békéscsabai Irodalmi Estek programsorozata. Az esemény szervezői a nyári időszakban a Csabagyöngye Stégszínpadán várják az érdeklődőket, ez a kellemes környezet adott otthont kedd este is a rendezvénynek. A fő cél ezúttal is a magyar nyelv szépségeinek bemutatása volt, ezúttal fiatal, megyei tehetségek részvételével.
2020. július 8. 17:27
FEL