Szilveszteri terror Isztambulban

2017. január 1. 12:22 | behir.hu

Isztambulban legalább 35-en meghaltak és 40-en megsebesültek egy neves mulató ellen szilveszter éjszaka végrehajtott terrortámadásban - közölte vasárnap a sajtóval a város kormányzója, Vasip Sahin. A támadásért az Iszlám Állam vállalta a felelősséget.

A támadók (akik közül legalább egy télapónak öltözött) előbb a bejáratnál lelőttek egy rendőrt, majd behatolva vaktában tüzet nyitottak az újévet ünneplőkre. A támadás célpontja egy híres szórakozóhely, a Reina klub volt, amely a Boszporusz európai partján van. A 700-800 vendég közül egyesek a tengerbe vetették magukat menekülés közben - jelentette az NTV televíziós csatorna. Az első hírek még arról szóltak, hogy legalább két támadó lehetett. Több forrást azt is valószínűsítette, hogy egyikük a tömegben rejtőzött el, de ezt később nem erősítették meg. A helyi sajtó közben azt valószínűsítette, hogy az áldozatok száma tovább nőhet. A Reuters tudósításában az isztambuli kormányzó, Vaszip Szahin azt állítja, az egyik támadó nagy hatótávolságú kézifegyverrel adott le lövéseket válogatás nélkül. A Hürriyet nevű török lap szerint a támadók arabul kiabáltak támadás közben.

Mehmet Kocarslan, a klub tulajdonosa szerint megemelt biztonsági ellenőrzést rendeltek el a klub környékén, miután az elmúlt 10 napban az Egyesült Államktól több figyelmeztetést kaptak egy lehetséges támadásról.

A Hawaii-on szabadságát töltő Barack Obama amerikai elnök együttérzéséről biztosította az áldozatok hozzátartozóit és felajánlotta az illetékes szervezetek segítségét a török hatóságok számára.

forrás: hvg.hu

FEL