Merénylet Isztambulban

2017. január 1. 08:22 | Mikó Melinda

Magányos, mikulásnak öltözött merénylő nyitott tüzet a Reina klubban egy szilveszteri rendezvényen, helyi idő szerint hajnali fél kettő körül.  

   

 

A város kormányzója szerint a merénylet terrortámadásnak minősül. A támadót még nem azonosították.

 

 

    Isztambulban 39-en haltak meg egy a Boszporusz európai partján lévő szórakozóhely ellen elkövetett szilveszteri támadásban. A télapónak álcázott merénylő negyed kettőkor érkezett a bejárathoz, ahol lelőtt egy rendőrt és egy civilt, majd behatolva az épületbe sorozatlövő fegyverével vaktában tüzet nyitott az újévet ünneplőkre. A 700-800 vendég közül egyesek a tengerbe vetették magukat menekülés közben.   

Horváth József biztonságpolitikai szakértő szerint várható volt egy támadás az európai földrészen, s úgy látszik, Törökország volt a legkönnyebb célpont. Az M1 aktuális csatorna vasárnap reggeli műsorában azt mondta: nagy valószínűséggel az Iszlám Állam nevű terrorszervezet áll az isztambuli merénylet mögött. A biztonságpolitikai szakértő emlékeztetett arra, hogy az elmúlt másfél évben kritikus tömeg "zúdult" Európára, és az itt élő másod- és harmadgenerációs fiatalok gyorsan radikalizálódnak. Ezzel a tömeggel a rendvédelmi szervek sem tudnak mit kezdeni - szögezte le Horváth József. A szakértő szerint Angela Merkel német kancellárnak nem volt igaza, amikor azt mondta, nem a terroristák határozzák meg, hogyan éljünk. Németországban és Törökországban is katonák és rendőrök tízezrei voltak riadókészültségben, mégsem tudták garantálni a biztonságot - tette hozzá, megjegyezve: ez azonban nem a biztonsági szervek hibája.

Forrás:Mti

FEL