Letették a Gyulai Várfürdő 3,2 milliárd forintos beruházásának alapkövét

2022. február 10. 18:20 | Varga Diána

Elkezdődik a vízi gyermekparadicsom bővítése Gyulán, amelynek köszönhetően 25 élményelemmel és egy óriáscsúszdával bővül a komplexum. Közben elkezdődik a főépület átépítése és új funkciókkal bővítése.

Szijjártó Péter külügyi és külgazdasági miniszter a csütörtöki alapkőletétel előtt arra emlékeztetett, hogy a turizmusból és a vendéglátásból a gazdaság 10-11%-a származik, ezen belül a fürdők és gyógyfürdők játsszák a vezető szerepet. Mint mondta, Gyula az egyik legnagyobb értékesítési potenciállal rendelkező hazai fürdő, fontos márkaalkotó elem.

– Két olyan év után vagyunk, amely nem elsősorban az önfeledt élményszerzésről szólt, az egészségügyi után komoly gazdasági válság következett, ennek egyik vesztese a turizmus és vendéglátás volt, sok vállalkozás ment csődbe a szektorban. 2020-ban 72 százalékkal esett vissza az ágazat világszerte; a világon a turizmus 2024-re térhet vissza a járvány előtti szintre. Ez alól a hazai szektor sem kivétel, ezért szükség volt állami beavatkozásra, amely révén 2021-ben rekordok dőltek meg. A Kisfaludy-programban 40 új szálloda épül, 14 ezer magánszálláshelyet, 600 panziót és 114 strandot újítunk fel országszerte. Az idegenforgalmi adót és a cégek által fizetett turizmusfejlesztési hozzájárulást felfüggesztette a kormány, a SZÉP kártyával kapcsolatos döntéseknek is hozzá kell járulniuk a fejlődéshez – részletezte a tárcavezető.

Hozzátette: a magyar turisták tartották életben a hazai szektort, 2020-hoz képest tavaly közel 25 százalékos volt a növekedés, ebből pedig az egyik legkedveltebb turisztikai célpontként Gyula is kivette a részét. A tárcavezető kiemelte: a fürdő vonzerejének növekedése érdekében 3,2 milliárd forint fejlesztésről döntött a kormány, melynek 90 százalékát biztosítja az állam.

Dr. Kovács József országgyűlési képviselő arról tájékoztatott, hogy a gyermek víziparadicsom bővítése már a nyárra elkészül, míg a termálpalota beruházáshoz még számos problémát kell elhárítani, ugyanakkor az előkészítő munkálatok már ebben az esetben is elindultak.

Gyula polgármestere üdvözölte a fejlesztést, hangsúlyozva, hogy szükség van a várfürdő korszerűsítésére, melyben ismét számíthatnak a kormány támogatására. Görgényi Ernő számos beruházást említett, melyet állami forrás segítségével valósítottak meg, valamint arról is beszélt, hogy a fürdő további fejlesztésével nem csak a gyulaiak, hanem az ide érkezők igényeit is ki tudják majd szolgálni.

 

H.Sz., V.D.

További programok »

Itthon

FEL