Szigeti Csaba értékmentő könyve a békéscsabai olimpikonokról

Egy kötetben a békéscsabai olimpiatörténet.

 

A békéscsabai olimpiatörténetet foglalja össze, és az olimpiákon járt csabai kötődésű sportemberek élettörténetét dolgozza fel Szigeti Csaba most megjelent, értékmentő könyve. Az Egy város, ötkarika, ezernyi történet  című kötet bemutatóját pénteken délután tartották a Csabagyöngye Kulturális Központban.

 

Mintha a könyv lapjai elevenedtek volna meg

 

Mintha részben a könyv lapjai elevenedtek volna meg: a kötetben szerelő sportolók, sportvezetők, edzők, egykori és mai versenyek bajnokai, olimpikonjai töltötték meg a Csabagyöngye kaszinóját a könyv bemutatóján.

Ott volt például dr. Bátori Béláné Such Ida, aki 1964-ben a tokiói olimpián a négyszer százas váltóval a döntőbe került, csapatuk ott a hetedik helyen végzett. Budapestről érkezett.

– Békéscsabához kötődöm, itt születtem, itt vannak rokonaim, barátaim, és bármilyen megemlékezés van a sporttal kapcsolatban, én mindig leutazom Békéscsabára a szülővárosomba. Nagyon örülök, hogy én is benne lehetek a könyvben – mondta az egykori olimpikon.

Varga Adrienn Európa-bajnok tornász, olimpikon Szigeti Csaba korábbi könyvében, a tornászokról írt Aranycsinálókban is benne volt, ahogy fogalmazott, az is csodás érzés volt, de egy ennyi olimpikon felvonultató könyvben talán még nagyobb megtiszteltetés benne lenni.

Márton Anita riói bronzérmes olimpikonunk megjegyezte, hogy régóta ismeri a szerzőt, akinek a sportkarrierjéről, főként az indulásáról talán olyan dolgokat is elárult, amit máshol még nem írtak meg.

Tóth Sándor, az atlétikai klub vezetőedzője arról beszélt, hogy Szigeti Csaba olyan sporttörténeti jelentőségű könyvet írt, ami tanulságos lehet a mai fiataloknak is, hisz példaképeik lehetnek a benne szereplő olimpikonok.

 

A kötet bemutatja, mit jelent Békéscsaba számára az olimpia

 

Mint azt Szarvas Péter polgármester a könyvbemutatón elmondta, a kiadványban – amely hűen mutatja be, mit jelent Békéscsaba számára az olimpia, és mit jelentenek a sportolók – számtalan, eddig sehol nem közölt információ, fotó található. Hozzátette: olyan információkat is közöl a szerző, amelyek amellett, hogy érdekesek, tanítanak is bennünket.

 

Értékmentés, értékmegőrzés volt a cél

 

– Értékmentés volt a célom. Azt gondolom, nagyon fontos, hogy tudják a mai fiatalok, és tudja mindenki azt, hogy például ki az a Such Ida, ki Nyeste Adrienn, ki az a Petrovszki Mihály. Szeretném, hogy tudják az emberek, kik azok, akik Békéscsabáról, Békés megyéből indultak el, és eljutottak az olimpiára – fogalmazott Szigeti Csaba.

Szigeti Csaba elmondta, hogy bár könyv alcíme: Békéscsabaiak az olimpiákon, Athéntől Rióig, igazából 1896-ban az olimpián még nem volt békéscsabai kötődésű olimpiai résztvevő. Viszont az 1906-os soron kívüli athéni olimpián már volt: Mudin István dobóatléta, aki mai tudásunk szerint az első Békéscsabához köthető olimpiai résztvevő. Tőle indulva egészen Rióig igyekezett minden olimpikonról a lehető legtöbb információt felkutatni.

 

A kötetben a szerző összesen 52 békéscsabai kötődésű olimpiai résztvevőt és 28 edzőt, sportvezetőt mutat be sok-sok információval, fotóval és olimpiatörténeti érdekességekkel.

Megosztás:

Címke: , , ,