Halhatatlan sportcsillagok: Élsportolók köszöntése Békéscsabán – galériával

2023. január 31. 19:32 | Hidvégi Dávid

Ahogy 1994 óta minden évben, idén januárban is megtartotta a hagyományos élsportolói fogadását a megyeszékhely önkormányzata. A rendezvényen átadták a „Békéscsaba Sportjáért” kitüntetést, díjazták a 2022-es év legeredményesebb sportolóit és köszöntötték a „Békéscsaba Halhatatlan Sportcsillagai” címben részesülőket a városi sportcsarnokban.

A város polgármestere ünnepi köszöntőjében hangsúlyozta: a 2022-es év elejét még a koronavírus-járvány hátráltatta, majd jött az orosz-ukrán háború, az infláció és az energiaválság. Hozzátette: nincs olyan ember, aki ezek miatt ne komorult volna el, de a sportsikereknek köszönhetően egy-egy pillanatra sikerült túllendülni a problémákon.

Ez az ünnepség a tiszteletünk kifejezését szolgálja azon sportolók felé, akik a városunk jó hírét vitték ország- és világszerte. A sportegyesületek hozzájárulnak az utánpótlásneveléshez. Jelenleg 58 klubunk és 5500 sportolónk van, akik nagyrésze utánpótlás korú. Az önkormányzat a nehéz gazdasági helyzet ellenére továbbra is támogatja az egyesületeit. Látva más városok helyzetét, a helyi cégek, vállalkozások is jobban támogathatnák a helyi sportolókat, ezt az év elején jeleztem feléjük – fogalmazott Szarvas Péter.

Hozzátette: ugyan több nagy sportberuházásra is van engedélyes kiviteli terve az önkormányzatnak, mint például a stadionfejlesztés, de ezek kivitelezésére Békéscsabának nincs forrás, a jövőben kormányzati segítség lesz szükséges ezekhez. Kiemelte: 2023-ban Békéscsaba ad otthont az U17-es női utánpótlás Európa-bajnokságnak és szeretnék megrendezni a Békéscsaba-Arad kerékpárostúrát is, de még a román fél visszajelzésére várnak. A tavalyi siker után a Háromváros Kerékpáros Fesztivált idén is megtartják, de lesznek még diákolimpiai döntők és Sporthétfők is a városban.

 

Békéscsaba Sportjáért kitüntetés kapott dr. Dányi József és Szigeti Csaba

 

Békéscsaba Sportjáért kitüntetést kapott dr. Dányi József, aki 1955-ben született Hódmezővásárhelyen. Általános és középiskolai tanulmányait szülőhelyén végezte. Kisgyermekkora óta sportolt: úszott, búvárúszó volt, vízilabdázott. Az OB I-ben szereplő vásárhelyi pólócsapatban is szerepelt. Az érettségit követően a Szegedi Orvostudományi Egyetemen tanult, majd szerzett orvosi diplomát. Frissen végzett sebészként, 1979-ben került Békéscsabára. Traumatológus lett, 1994-ben nevezték ki főorvosnak. 2014-ig dolgozott a Réthy Pál Kórházban, majd Békésen folytatta orvosi feladatait. Munkáját maximális elkötelezettséggel végezte, gyógyított, operált – életeket mentett. A Békéscsabai Előre Spartacus SC labdarúgó szakosztályához 1984-ben került. Kisebb megszakításkkal több, mint 30 évig, egészen 2016-ig szolgálta a csabai futballcsapatot. Aktív részese volt a legnagyobb sikereknek: az 1988-as Magyar Népköztársasági Kupa-győzelemnek, az 1993/94-es bajnoki bronzéremnek, a két 5. helyezésnek, a nemzetközi kupaszerepléseknek. Csak az élvonalban mintegy 500 mérkőzésen állt a csapat rendelkezésére!

 

 

A labdarúgók mellett a férfi kézilabdacsapat mellett is szerepet vállalt, 1989-től éveken át volt az együttes csapatorvosa – így részese az NB I-ben csúcsot jelentő 6., illetve 7. helyet elérő csapatnak –, de szívesen besegített a női kézilabdázóknak, illetve a város más sportegyesületének, sportolójának is (gyakran fordultak hozzá például az olimpiai bajnok Ónodi Henrietta esetében is a kisebb-nagyobb sérülései esetén). Egy időben a labdarúgóklub ügyvezetői feladatát is ellátta. Dr. Dányi József, a Békéscsabai Előre labdarúgói mellett csapatorvosként eltöltött három évtizedes odaadó és eredményes munkájáért, a békéscsabai sportolóknak nyújtott mindenkori önzetlen segítségéért, a sportolók érdekében kifejtett magas színvonalú orvosi tevékenységéért méltóvá vált a „Békéscsaba Sportjáért” kitüntetésre.

Szigeti Csaba 1969-ben született Gyulán. Általános és középiskola tanulmányait is Gyulán végezte. Békéscsabai főiskolai éveit követően újságíróként helyezkedett el. Több mint 10 évig dolgozott Békés megye különböző napilapjainál, 1996-tól már kizárólag sport témában publikált. 2002 októberében helyezkedett el a békéscsabai városházán. Jelenleg a polgármesteri hivatal oktatási, közművelődési és sport osztályának vezetője. A 2004-es női kézilabda Európa-bajnokság békéscsabai helyszínigazgatója volt. A 2004 és 2012 között Csabán rendezett összesen 17 női, illetve férfi kézi- és vízilabda-mérkőzések főszervezője. Sporttémájú kiállítások, konferenciák, illetve a Békéscsabai Sporttörténeti Gyűjtemény ötletgazdája, megvalósítója. Nevéhez fűződik – többek között – a Sportolj együtt olimpikonokkal! programsorozat, mely során világklasszis sportolók sora látogatott el a csabai iskolákba.

 

 

Hivatali teendői mellett is sport témájú újságcikkeket és könyveket ír, kiadványokat szerkeszt, lektorál. Négy helyi sporttörténeti kötet szerzője: a csabai tornasportot bemutató Aranycsinálók, a futball legenda, Pásztor József élettörténetéről szóló Pásztor, a békéscsabai olimpiatörténetet összefoglaló Egy város, ötkarika, ezernyi történet, valamint a Viharsarki sporthistóriák jelent meg a tollából. Könyveivel több országos elismerést is kiérdemelt.

Szigeti Csaba több, mint két évtizedes sportvezetői munkájával, a helyi sporttörténelmet kutató és megörökítő tevékenységével, hiánypótló sport témájú publikációival, könyveivel méltóvá vált a Békéscsaba Sportjáért kitüntetésre.

 

Díjeső

 

Békéscsabán 1994-ben kezdődött, azaz komoly tradícióra visszatekint az Élsportolói fogadás, amely eseményen az esztendő legkiválóbb eredményeit elérő sportolókat, edzőket díjazza évről évre a városvezetés. A fogadás egyik leginkább várt pillanata az Év Békéscsabai Sportolói díjak átadása. A békéscsabai közgyűlés által életre hívott Sportszakmai Tanácsadó Testület a jók közül a legjobbakat választja ki, immár 15 éve. 

2022-ben az Év Békéscsabai Sportolónője Mitykó Veronika, az Albániában rendezett U23-as Európa-bajnokságon összetettben és szakításban aranyérmet nyert, lökésben 2. helyezést ért el. Az Év Női Súlyemelője-elismerést is kiérdemlő versenyző felkészítője Bökfi János olimpiai 4. helyezett.

A Sportkollégium úgy határozott, hogy az Év Legjobb Férfi Sportolója-díjat nem adja ki, az Év Utánpótláskorú Leány Sportolója elismerés odaítélésénél pedig érdekes helyzet állt elő. A Sportkollégium 2019-ben és 2020-ban is két elismerés átadásáról határozott. Ebben a kategóriában ugyanis annyi és olyan jó eredmények születtek, hogy idén sem kívánt eltérni ettől a testület. 

Az Év Utánpótláskorú Leány Sportolója egyéni sportágban csakúgy, mint a tavaly Gachályi Gréta, az Alföld Vívó Akadémia párbajtőrözője! Gréta a Novi Sadban megrendezett junior és kadett Európa-bajnokságokon halmozta az érmeket: kadettban egyéniben, juniorban pedig a magyar csapat tagjaként lett Eb-győztes. A juniorok között egyéniben még egy bronzérem is a nyakába került. A versenyző felkészítője Galli Zsolt. Különböző okok miatt a sportoló és edzője távozik Békéscsabáról, így az önkormányzat sok sikert kívánt nekik új klubjaikban.

 

 

Az Év Utánpótláskorú Leány Sportolója csapatsportágban Bucsi Lili. A Békéscsabai Előre NKSE felnőtt csapatának meghatározó játékosa az Észak- Macedóniában rendezett ifjúsági világbajnokságon 3. helyen végzett magyar csapat erőssége volt.

Az utánpótláskorú fiúknál az Év Legjobbja: Steigerwald Ernő, a Békéscsabai Atlétikai Club sportolója. Ernő új országos rekordot futott a 4 x 400-as U23-as váltó tagjaként.  Ernő mestere: Adorján László és Erdős Péter.

A Sportszakmai Tanácsadó Testület az év legjobbjai díjak odaítélésénél a fogyatékos sportolókat is számba veszi. A grémium döntése alapján idén az Év Fogyatékos Sportolója Zsilinszki Orsolya úszó, aki a Brazíliában megrendezett Siketlimpián (azaz a hallássérültek olimpiáján) több kiemelkedő eredményt is elért: 200 m pillangón a 3., 200 m mellen a 4., 800 m gyorson az 5., 50 m és 100 mellen egyaránt a 6. helyen, 100 m pillangón pedig a 7. végzett. Felkészítője Szarvas János, a Békéscsabai Előre Úszó Klub vezetőedzője.

A legnagyobb fejtörést évről évre az Év Edzője elismerés odaítélése jelenti, hiszen a számos remek eredmény kapcsán itt a legtöbb a potenciális jelölt. A Sportszakmai Tanácsadó Testület hosszas vívódás után úgy döntött, hogy 2022-ben az Év Edzője elismerést Urbanikné Rozsa Mária, a Békéscsabai Atlétikai Club edzője vehette át.

Az Év Sportvezetője cím kapcsán is óriási a konkurencia. A Sportkollégium döntése alapján az aktív sportvezetői feladatoktól 40 esztendő után visszavonult Lovas István, a József Attila Lakótelepi Tömegsport Egyesület ügyvezetője lett.

A Sportszakmai Tanácsadó Testület minden évben megszavazza az Év Csapata elismerést is. Ha megnézzük az eredménysort, aligha meglepő a Sportkollégium döntése: a csabai röplabdás lányok a Magyar Kupában a 3., a bajnokságban pedig a 2. helyen végeztek. A felnőtt keret több játékosa is tagja volt az Európa- bajnoki kvalifikációt kivívó nemzeti csapatnak. Az Év Csapata tehát az élvonalban szereplő Békéscsabai Röplabda SE! Az elismerést Molcsányi Rita csapatkapitányt és Tóth Gábor vezetőedző vette át.

A Sportkollégium minden évben határoz az Év Támogatója címről is. 2022-ben a Békéscsabai Atlétikai Club névszponzora, a Kopp Export-Import
Kereskedelmi Kft. érdemelte ki az elismerést. Kopp Szilárd ügyvezető vette át az emlékplakettet.

A 2008. óta létező Év Legjobbjai elismerések sorában eddig mindössze 5 alkalommal adtuk át a Fair Play-díjat. A Sportkollégium úgy ítélte meg, hogy a díjra teljes sportpályafutása és edzői tevékenysége figyelembevételével jócskán rászolgált az Alföld Vívó Akadémia korábbi vezetőedzője, Galli Zsolt.

A Sportszakmai Tanácsadó Testület egy új díj alapításáról is határozott. Mostantól minden esztendőben megszavazzák az Év Sportpillanatát is. Első
alkalommal az elismerést az a momentum érdemelte ki, amikor minden idők legsikeresebb, számos világ- és Európa-bajnoki aranyérmet nyert kick-boxosa, Debreczeni Dezső és két leánya Debreczenu Lilla és Debreczeni Frida együtt örültek a lányok korosztályos világbajnokságon szerzett aranyérmének.

 

A 2022-es év legeredményesebb sportolóinak díjazása

Ma már szinte nincs is világverseny Oláh Barbara nélkül. A müncheni Európa-bajnokságon 16. helyezést ért el 20 km-es gyaloglásban. A Jeruzsálemben rendezett U23-as és U18-as Európa-bajnokságoknak 5 békéscsabai atléta is résztvevője volt.

Az 5000 m-es gyaloglásban induló Kovács Alexandra a 4. helyen végzett, a sprintváltó tagjaként rajthoz álló Kis Petra Sára pedig 12. lett. Mindketten részt vettek a besztercebányai Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztiválon (azaz az EYOF-on) is. Alexandra bronzérmet hozott haza, Petra Sára pedig 5. helyezettként futott át 800 m-es síkfutásban a célvonalon. Felkészítőjük Urbanikné Rosza Mária.

Kis Petra Sárához hasonlóan az U18-asok Eb-jén indult Zahorán Milán, aki 1500 m-en a 11. lett. A rúdugró Erős Eszter 14. helyezettként zárt, míg a dobóatléta Baukó Petra diszkoszvetésben a 15. legjobb eredményt érte el. A felsorolt sportolók edzői: Tóth Sándor, Bagi Árpád, Solticz Kálmán és Szebegyinszki Richárd.

Évek óta jelen van a hallássérültek világversenyein, s azokon rendre igen eredményesen szerepel Mihály Réka. A 2022-ben, Brazíliában rendezett Siketlimpián Réka 1500 m-en a 6., 800 m-en pedig a 7. helyen ért célba. Tóth Sándor mesteredző készítette fel.
Sajátos helyzetbe került minden idők legeredményesebb atlétája, Tajti-Márton Anita. Hosszú és kemény felkészülést követően, remek formában készült a Münchenben rendezett Európa-bajnokságra. Ám épp a kiutazást megelőzően pozitív lett a COVID-tesztje, így a kontinensbajnokságra nem utazhatott el. Az elmaradt világversenyért a város nem kárpótólhatja, de nagyon megbecsüli őt, hiszen nagyon fontos szereplője a megyeszékhelynek, ezért elismerésben részesítette.

Szintén a pozitív COVID-teszt miatt maradt le a besztercebányai EYOF-ról Urbanikné Rosza Mária gyalogló tanítványa, Bor Benjamin., akit a város szintén ajándékban részesített.

Az atléták után a Békéscsabai Súlyemelő és Szabadidősport Egyesület tagjai következtek. A már korábban jutalmazott Mitykó Veronika méltó utódjaként tarják számon Garamvölgyi Kasszandrát, aki a lengyelországi U-15-ös Európa-bajnokságon a 6. helyen végzett. Kasszandrát Veronikához hasonlóan Bökfi János készíti fel.

Alig több, mint egy éve bővült a súlyemelőklub szakosztályainak a száma. Immár erőemelői is vannak az egyesületnek. S máris nagyon komoly eredményekkel jelentkeztek. Szabó Ágnes fekvenyomásban világ- és Európa- bajnoki aranyérmet nyert, emellett az országos szövetségtől az Év Erőemelője címet is megkapta. Ágnes nemcsak magas szinten sportol, edzőként is remek. Tanítványa Mucsi Noémi a budapesti ifjúsági Eb-n 2., Sajben Dániel pedig 1. helyezett lett fekvenyomásban.

A József Attila Lakótelepi Tömegsport Egyesületben Debreczeni Dezső és Haba József által felkészített ifjú sportolók idén is számtalan szép sikert értek el. Az olaszországi Jesolóban rendezett korosztályos világbajnokságról 14 sportoló tért haza összesen 21 medállal. Egyéniben és csapatban aranyérmet nyert Debreczeni Lilla, Batke Erzsébet, Jancsó Lili Berta és Debreczeni Frida. Ugyancsak két éremmel térhettek haza Olaszországból: Fazekas Kinga, Stír István, valamint Szikora Gergő egyéniben ezüst, avagy bronzérmet nyertek, csapatban viszont világbajnoki cím részesei lehettek. Csapatban világbajnokok lettek: Fördős Jázmin és Petró Bálint, ezüstérmet nyert: Born Henrik. Egyéni éremmel gazdagodtak Jesolóban: Szekeres Flóra, Szikora Bence, Jancsó Csenge és Viczián Dániel. Flóra ezüst-, a többiek bronzérmet szereztek.

Első alkalommal üdvözölhetjük Élsportolói Fogadásunkon a Sportolj Békés Megye Sportegyesület tagjait. Az Észtországban rendezett légtornász Európa-bajnokságon a klub versenyzői két medált is szereztek. Kopcsák Lujza karikán, Bácskay Adél pedig silken (hétköznapi nevén: függönyön) nyert egyaránt bronzérmet. Felkészítőjük: Varró Renáta.

A Békéscsabai Röplabda SE sportolói a Csehországban rendezett U-17-es Európa-bajnokságon képviselték Békéscsabát. A magyar együttes a kontinensbajnokságon a 10. helyen végzett. Az Eb-keretben helyet kapott Tuska Brigitta, Fekete Ramóna, Gajdács Lina és Nánási Zoé is. Velük együtt kifáradt Nagy Attila is, aki a lányok békéscsabai edzője.

Békéscsaba Halhatatlan Sportcsillgai

A Sportszakmai Tanácsadó Testület döntése alapján Békéscsaba Halhatatlan Sportcsillagai lettek: Unyatinszkiné Karakas Júlia és Unyatinszki Mihály torna mesteredzők. A házaspár minden idők legeredményesebb csabai edzői, akik 1980-ban kedzték a közös munkát. Négy tornászgenerációt neveltek fel Békéscsabán. Olimpiai, világ- és Európa-bajnok került ki a kezeik közül. Világversenyeken jegyzett, komoly sikereket elérő tornászokat készítettek fel. Kulcsszerepük volt a csabai tornaiskola megteremtésében – sportszakmai szempontból éppúgy, mint közoktatási értelemben. Olyan kiemelkedő tudású, nemzetközi szintű tornászokat neveltek fel, mint Balázs Krisztina, Törő Ágnes, Andó Éva, Kovács Krisztina, Balog Ildikó, Kiss Renáta, Péntek Tünde, Sarkadi Ella, Makra Noémi és persze Ónodi Henrietta. A legsikeresebb közülük Heni volt. Minden felnőtt világversenyen nyert legalább egy aranyérmet. Volt Európa-bajnok, Világkupa-döntő győztes, világbajnok és olimpiai bajnok is. De olimpiai és világbajnoki ezüstérmek, Eb- és Világkupa bronzérmek is jelzik az edzők és a sportoló közötti remek szakmai és emberi összhangot. A békéscsabai és a magyar tornasport érdekében több évtizeden át végzett rendkívül eredményes tevékenysége, kimagasló szakmai és klubvezetői munkája Unyatinszkiné Karakas Júliát és Unyatinszki Mihályt egyaránt méltóvá teszik arra, hogy Békéscsaba Halhatatlan Sportcsillagai legyenek. 


A Sportszakmai Tanácsadó Testület döntése alapján Békéscsaba Halhatatlan Sportcsillaga: Gyáni János 2-szeres Európa-bajnoki bronzérmes, világbajnoki 5. helyezett judós! Minden idők legismertebb és legsikeresebb békéscsabai cselgáncsozója. A már említett eredményeken túl 6-szoros magyar bajnok. két olimpia résztvevője (Los Angelesbe is kvalifikálta magát, de a bojkott miatt a magyar csapat nem utazhatott ki az Olimpiai Játékokra). 1988-ban csupán egy téves bírói döntés fosztotta meg attól, hogy éremért lépjen tatamira. Több világversenyen is képviselte a magyar színeket. Pályafutása befejezését követően megalakította a Békés Megyei Kano Judo SE-t, melynek ma is elnöke és vezetőedzője. Legsikeresebb tanítványa Özbas Szofi, aki a 2021-es tokiói olimpián 9. helyezett volt. Emellett 7. helyezést ért el a budapesti világbajnokságon, az U23-as Európa-bajnokságon pedig 3. helyezett lett egyéniben és a magyar csapat tagjaként is. Gyáni János évtizedek óta meghatározó alakja a békéscsabai sportéletnek. A csabai judósport legeredményesebb alakja sportolóként és edzőként is – mindezek alapján joggal veheti át a Békéscsaba Halhatatlan Sportcsillaga- elismerést.

A Békéscsaba Halhatatlan Sportcsillgai elismerésben részesülőknek ezúttal is megörökítették a kézlenyomatát.

Galéria

További programok »

FEL