„Szia, Pali! Véletlenül nincs a táskádban 30 darab 100 éves Bohn cserép?”

2021. május 7. 13:55 | Such Tamás

Volt. Aki kérdezte: Mácsai Sándor, a Békéscsabai Hagyományőrző Kulturális Kör elnöke; aki válaszolt: Mlinár Pál, a Balassi Közalapítvány igazgatója.

Noha a csütörtök kora hajlani vihar a Lencsésit leginkább csak audiálisan rengette meg. A belvárosban viszont komoly károkat okozott. Többek között az evangélikus iskola négy gesztenyefája közül az egyiket „telibe kapta”.

Majd a fa törzse rádőlt az iskolát is ölelő templomkerítésre, az egyik oldalága pedig a már jó két éve, a templom árnyékában meghúzódó „Öregház” gerincére.

 

Öregház – Fotó: Békéscsabai Hagyományőrző Kulturális Kör

Öregház – Fotó: Békéscsabai Hagyományőrző Kulturális Kör

 

„Tegnap reggel hívott Köveskúti Péter, a gimnázium igazgatója, hogy baj történt: nemcsak a gimnáziumnál és az egyháznál, hanem az Öregházban is – meséli Mácsai Sándor. – A vihar egy csomó cserepet és a széldeszkát is tönkretette.

Miközben a helyszínen a kulturális kör tagjai próbálták a bajokat orvosolni, épp arra sétált egy nagy táskával Mlinár Pál.

„Véletlenül nincs a táskádban 30 darab 100 éves Bohn cserép?” – kérdezte tőle a kör elnöke. „Dehogynem!” – válaszolta derűsen a nyugalmazott néptánc-pedagógus. Persze a megfejtés nem a helyszínen rejtőzött, hanem… Mivel a Mlinár család szinte a szomszédban lakik, és épp volt náluk 30 darab 100 éves Bohn cserép, így kikerekedett a világ.

Végül a házat Lengyel Mátyás, a kör tiszteletbeli tagja tette rendbe.

„A sors iróniája, hogy szerdán a ház külső, belső körletét totálisan kitakarítottuk, ugyanis készülünk a nyitásra. Majd másnap le kellett minden tagot teremteni, hogy milyen munkát végeztek, hiszen rádőlt a fa” – fűzi hozzá Mácsai Sándor.

 

Öregház – Fotó: Békéscsabai Hagyományőrző Kulturális Kör

További programok »

FEL