"Szeretem a munkám": Hol a határvonal munkaszeretet és munkafüggőség között?

2021. január 8. 15:07 | Csiffáry Zsuzsanna

A munkafüggőség, más néven "munkaalkoholizmus" más függőségekhez hasonlóan sokféle problémához vezethet, azonban csak kevesen ismerik fel azt. A szakemberek szerint azok küzdenek szenvedélybetegséggel, akik a munkán kívül nem igazán törődnek társaikkal, és irreálisan magas elvárásaik vannak magukkal és másokkal szemben.

A megyei iparkamara szakképzési osztályvezetőjének életében korábban volt olyan időszak, amikor 2-3 munkahelye volt egyszerre és este, illetve hétvégén is dolgozott. Mészárosné Szabó Anna szerint nehéz helyzetben vannak azok, akik szeretik a munkájukat. Ma már tudatosan figyel arra, hogy az a bizonyos mérleg egészséges egyensúlyban legyen. Számára kikapcsolódást nyújt a családdal, házi kedvenceikkel, illetve a barátokkal töltött idő.

Tege Antal elhivatott a munkáját tekintve, de mint mondta, amíg haza sétál, le tudja tenni a munkáját és otthon a családjára tud figyelni. Hozzátette, hogy több munkatársa vizsont nem tudja ezt megtenni. 

– Egy színész délelőtt 10-től délután 14 óráig, majd 18-tól 22 óráig dolgozik. A köztes időszakot szövegtanulással töltjük, így gyakorlatilag az egész napot végigdolgozzuk. Több színész éjszaka még nem tudja "kivenni magából" az adott szerepet, így maradnia kell még egy kicsit a színházban, hogy "lelassuljon" az egyébkénti életéhez. Muszáj letenni a munkát, hogy ne égjen ki az ember – fogalmazott a színművész. 

Mező Andrea mentálhigiénés szakember elmondta, hogy nagyon fontos megkülönböztetni a szerhez kötődő, illetve a viselkedéshez kötődő függőségeket. A második csoporthoz tartozik a munkafüggőség.

– Aki munkafüggő, annak a kapcsolatai és a magánélete gyakorlatilag a háttérbe szorul. Nincs hobbija vagy a munkán kívüli más tevékenysége. Kapcsolataiban nem tudja és nem akarja felvállalni az alapintimitást, vagyis a családtagokkal, barátokkal nem tud és nem akar együtt időt tölteni; csak a munkára tudja idejét és energiáját fordítani. Ez együtt jár a tökéletességre való törekvéssel, sőt, a legtöbbjük azt gondolja, hogy csak ő tudja olyan jól, pontosan elvégezni az adott tevékenységet, mint ő, másban nem bízik. Fontos számára az elismerés. Gyakorlatilag a munkája köré építi az életét, szabadidejében, hétvégente is bejár a munkahelyére vagy akörül forognak a gondolatai. Jellemző, hogy munkatársai a barátai, akikkel szintén főként csak a munkáról beszélgetnek – fogalmazott Mező Andrea. 

Azt is hozzátette, hogy a munkafüggők elfáradnak és kiégnek – a bornout jelenségről és annak "ellenszeréről" itt írtunk korábban. Mint mondta, ezekben az esetekben is első a felismerés, amely után érdemes szakemberhez fordulni. Mező Andrea arra is felhívta a figyelmet, hogy a munkafüggőség bár társadalmilag jobban elfogadott, mint bármely más szenvedélybetegség, nagyon fontos annak megelőzése, illetve kezelése.

 

Galéria

FEL