Szerdán rendezték meg a Városi Ifjúsági Parlamentet

Szerdán tartották az idei Városi Ifjúsági Parlamentet Békéscsabán, a Csabagyönyge Kulturális Központban. A rendezvényt a Békéscsabai Diákönkormányzat és a Patent Ifjúsági és Diákiroda szervezte. Célja, hogy a 7-8. osztályos tanulók és középiskolások különböző szekciótémákon belül elmondhassák a véleményüket, hozzászólhassanak az adott témákhoz és együtt megvitassák azokat.

 

 

A programok a nyitóplenárissal kezdődtek 9 órától, ezután következtek a szekció előadások 10 órától. Puskely Viktória, a Békéscsabai Diákönkormányzat elnöke elmondta: az általános iskolások a Hova tovább? címre hallgató szekción vehettek részt, ahol választ kaphattak a továbbtanulással kapcsolatos kérdéseikre. Szerveztek önismereti előadást is, valamint volt Szociopoly-szekció is. A Rákóczi Szövetség szekción középiskolások vettek részt, ahol egy pályaorientciós szakember is előadást tartott. Az elnök úgy fogalmazott: a diákönkormányzat tagjainak előadása egy fiatalosabb felfogást képviselt, amely révén több témát is körbejártak.

Kölcseyné Balázs Mária, a Gál Ferenc Főiskola gazdasági karának tanársegéde tartotta a Projetszervezés és menedzsment szekciót. Úgy fogalamzott: ez egy nagyon bonyolult és összetett téma. Az előadáson foglalkoztak magával a projekttel, annak szervezéssel, a forrászserzéssel, de a rendezvényszervezéssel is. Mindezt úgy, hogy egy középiskolás diák is hasznosítani tudja, például a Garabonciás napokon vagy egy iskolai rendezvényen.

 

 

– Ez a téma nem az, amit táncolva lehet tanítani, hiszen ez egy szárazabb anyag. Igyekeztem egy kis ízelítőt adni a diákoknak, gyakorlati feladatokkal. Például egy pályázati kiírás alapján csekklistát készíteni, fontossági sorrendet felállítani, fogalmakat megmagyarázni. Azt gondolom, hogy a módszertan is fontos abban, hogy közelebb vigyük ezt a témát a diákokhoz – fogalmazott. Hozzátette: számára nagy meglepetés volt, hogy a 28 résztvevőnek több mint fele kifejezetten ezért jött el az eseményre, ami azt mutatja, hogy a fiatalok nyitottak a témára.

A záróplenárist a szekciók végét képezte az úgynevezett Ifjúsági kerekasztal, amikor a szekcióban megbeszélt kérdéseket tehették fel a szekciók képviselői többek között Balogh Mihály diákpolgármesternek, Pál Kitti diákalpolgármesternek és Gyebnár Dánielnek.

Megosztás:

Címke: , , , , , ,