Ifjúsági parlament fiatalokat érintő és érdeklő témákkal

2017. október 25. 16:39 | Mikóczy Erika

Békéscsabán, a Csabagyöngye Kulturális Központban tartották meg szerdán a Városi Ifjúsági Parlament soron következő, őszi ülését. A korábbiakhoz hasonlóan idén is voltak szekcióülések általános és középiskolásoknak, ahol szó volt egyebek mellett az utazásról, az önismeretről és a Csabai Garabonciás Napokról is.  

A Békéscsabai Diákönkormányzat által szervezett rendezvényre ezúttal 18 általános és középiskola több mint kétszáz tanulója jött el. Mint azt Puskely Gergő, a diákönkormányzat elnöke elmondta, jelenleg a városi diákönkormányzat 52 főből áll. A Városi Ifjúsági Parlamentet úgy szervezték meg, hogy annak szekcióülésein a fiatalokat érintő és érdeklő témákról legyen szó.

– Az általános iskolások és a középiskolások válogathattak például a pályaválasztást, az utazást, a garabonciást, a táncot, az önismeretet vagy a szexet érintő témák közül – jegyezte meg Puskely Gergő.

Békéscsaba önkormányzat 2015-ben fogadta el azt az ifjúsági koncepciót, amelynél már a megalkotás folyamatában is hangsúlyos szerepet kaptak a fiatalok. A koncepcióban kiemelten szerepel az ifjúsági parlament. Bíró Csaba, a közművelődési, ifjúsági, oktatási és sportbizottság elnöke kiemelte, hogy az ifjúsági parlamenten olyan fiatalok gyűltek össze, akik komolyan érdeklődnek az őket érintő ügyek iránt. Hozzátette: fontos cél volt, hogy kicsit közelebb hozzák az ifjúságot a városvezetéshez, és talán magához a felnőtt korhoz, a felelős kérdésfelvetéshez, problémamegfogalmazáshoz is.

Szarvas Péter polgármester beszélt arról, hogy a városvezetés fontosnak tartja az ifjúság bevonását az őket érintő döntések előkészítésébe. Örvendetesnek tartja, hogy a szervezők ezt a lehetőséget évente két alkalommal is megteremtik az ifjúsági parlament keretei között.

–  Hálás vagyok a diákönkormányzatnak és a Patent Diákirodának, hogy változatlan lelkesedéssel és szorgalommal szervezik meg a Városi Ifjúsági Parlamentet. Ennek komoly helye és jelentősége van a város életében, hisz ez a városvezetés és a békéscsabai fiatalság egyik találkozóhelye is – fogalmazott Szarvas Péter.

A diákok a nap folyamán a szekcióüléseken megfogalmazták, összegyűjtötték kérdéseiket, amelyek közül többre a kora délutáni plenáris ülésen kaptak választ. Mint azt Bíró Csabától megtudtuk, a következő lépcső az, hogy az ifjúsági szereplők és a döntéshozók egy kerekasztal keretében vitassák meg ezek közül a legfontosabbakat.

 

 

 

További programok »

Itthon

Hivatalosan is elkezdődött a madáretetési szezon

Elkezdődött az énekesmadár-etetési időszak fő szezonja, amely hazánkban az első őszi fagyok beköszöntétől márciusig tart. Az etetők madárforgalma a tél keménységétől, a hótakaró vastagságától és tartósságától függ.  
2019. december 5. 18:14
FEL