Elkezdődött a „Muzsikál az erdő a Körösök Völgyében” háromnapos programsorozata

2023. szeptember 30. 09:21 | Kovács Andrea

Húszéves a „Muzsikál az erdő” rendezvénysorozat. A szervezők szeptember 29. és október 1. között országszerte zenei élményekkel, egyéb művészeti és aktív programokkal is várják a természetbe látogatókat. Gyulán a háromnapos programsorozat pénteken délután az Almásy-kastélyban, gyermekrajz- és fotópályázat eredményhirdetésével és természetismereti sétával kezdődött.

Az „Muzsikál az erdő a Körösök völgyében című rendezvényt először 2015-ben rendezték meg Gyula-Városerdőn. Az idei háromnapos rendezvénysorozat pénteken egy kenutúrával kezdődött, majd az Almásy-kastély ősi parkjába, szakvezetett élménysétára várták az érdeklődőket.

– Ilyenkor rácsodálkozhatunk a természet sokszínűségére, azokra az ökológiai kapcsolatokra amelynek részei maguk az emberek is, akik ezen hatalmas fák között tudnak megnyugodni s feltöltődni. Az Almásy-kastély egy kulturális csoda, és a felújítás során is tisztelték az elődök azon szándékát, hogy a park felépítésével ősi természeti elemeket is becsempésszenek. Óriási fákra lehet találni a kastélyparkban, törökmogyorót, vöröstölgyet, platánokat, sőt, az őshonos kocsányos tölgy mellett még a hegyvidéki bükfából is lehet egy gyönyörű példányt találni. Ezek a hatalmas fák nemcsak esztétikai élményt nyújtanak, hanem tiszteletet parancsolnak és a külöböző madárfajok a csuszkák, a fakopáncsok, aszéncinkék, tulajdonképpen az egész erdei életközösség megjelenik itt – mondta el Szabó Lajos erdőmérnök, a rendezvénysorozat főszervezője.  

 

 

Matuz Viktória, a Muzsikál az Erdő Alapítvány egyik szervezője elmondta, hogy évről-évre meghirdetik alkotói pályázataikat és az ezekre beérkezett legjobb alkotásokból szerveznek kiállítást, amelyet minden rendezvényhelyszínükre elvisznek.

– Az Almásy-kastély parkjában most két kiállítást láthat a közönség. A fotópályázatra felnőtt, ifjúsági és a „Muzsikál az erdő” rendezvényeit bemutató kategóriákban lehetett pályázni, a művekkel kapcsolatban az volt az elvárás, hogy összhangban legyenek a program alapelveivel és megmutassák az erdő és a természet szépségét. Több mint 50 pályamű érkezett és abból válogatta ki a zsűri a kastélyparkban is bemutatott tíz tabló anyagát. A gyermekrajz-pályázatra több mint ezer pályamű érkezettKárpát-medence teljes területéről: Felvidékről, Erdélyből, Délvidékről és Magyarország számos pontjáról, óvodás, alsó- és felső tagozatos kategóriákban – emelte ki az alapítvány titkára.

 

 

A „Muzsikál az erdő a Körösök-völgyében” programsorozata szombaton a Mályvádi-erdőben, túrával és erdei koncerttel folytatódik, majd Városerdő ligeterdejében zajlanak a délutáni programok. Vasárnap pedig a nagyváradi térségben, Félixfürdő öreg tölgyerdejébe látogathatnak el a résztvevők. A rendezvény célja, hogy a szervezők az érdeklődőket a szabadba, az erdő közepére invitálva, fenntarthatóságra nevelő, interaktív programelemeket kapcsolnak össze különféle stílusú koncertekkel, gyerekprogramokkal, különféle kiállításokkal és egyéb mozgalmas tevékenységekkel.

A „Muzsikál az erdő” a Körösök völgyében című rendezvény programjairól itt tájékozódhatnak.

 

További programok »

FEL