Szent László királyra emlékeztek a Munkácsy Blue chip programján

2023. szeptember 1. 17:54 | Kovács Andrea

Szent László királyra emlékeztek a Munkácsy Mihály Múzeum, Munkácsy Blue chip sorozatában csütörtökön. Medgyesi Pál régész a 11. századi Békés vármegye leleteiből tartott tárlatvezetést, majd Sashalmi-Fekete Tamás történész a középkori falfestmények szimbolikáján keresztül elevenítette fel az alabárdos uralkodó legendáját.

A Munkácsy Múzeum állandó kiállításának Szent László korabeli anyagát mutatta be az érdeklődőknek az intézmény nyugalmazott igazgatóhelyettese, aki elmondta, hogy Békés vármegyében a 11. századból számos leletet ismernek, melyek összefüggéseiről adott képet a látogatóknak a tematikus tárlatvezetésen.

– A múzeum régészeti anyagából nagyon jól látszik az a folyamat, ahogyan a letelepülő magyarság lassan európaivá vált, megjelent a kereszténység és az Árpád-házi királyok pénzei a sírokban, a korábbi jurták helyén félig földbe mélyített házakban laktak – ismertette Medgyesi Pál.

 

 

Sashalmi-Fekete Tamás történész a Szent László legendát ábrázoló középkori falképek szimbolikájáról tartott előadást.

– Kárpát-medence szerte eleterjedt szimbólumcsoportról van szó és nemcsak a székelyek vagy az észak-felvidéki magyarság, a horvát, a szlovén területeken lévő népcsoportok, hanem még a szászok és a románok is nagyon tisztelték Szent László királyt és ennek megfelelően a középkori templomokban nagyon előkelő helyet foglaltak el ezek a falfestmények. A Szent László-legenda a leányrabló kun legendáját és a vele való küzdelmet mutatja be, amelyet általában a templomok északi hajófalán jelenítettek meg és a legnagyobb felületet foglalták el – mondta el a Magyarságkutató Intézet Székelyudvarhelyről érkezett történésze.   

 

További programok »

Kultúra

Csabai nyomdász tanulóknak mutatták be a Budai Krónikát

A Budai krónika egy latin nyelvű kiadvány, melynek eredeti címe: Chronica Hungarorum (A magyarok krónikája). Idén, nyomtatása 550 éves fordulójára kereken 550 darab facsimile kiadást, azaz hasonmás példányt készítettek. Az egyiket, egészen pontosan a 280-as sorszámút péntek délelőtt Farkas Gábor Farkas, az Országos Széchenyi Könyvtár munkatársa mutatta be csabai nyomdász tanulóknak, a Békés Megyei Könyvtárban,
2023. november 25. 11:15
FEL