Lezárult a szemléletformáló tárlat: 80 diák búcsúzott a „ködön át” kiállítástól

2022. június 4. 09:08 | Csiffáry Zsuzsanna

Rendhagyó módon, 80 diák részvételével zárták le a Vakok és Gyengénlátók Békés Megyei Egyesületének „Kézművesség a ködön át” című kiállítását pénteken délelőtt, a Békés Megyei Könyvtár aulájában. A pedagógusok szerint nagyon fontos az érzékenyítés, azaz a más emberek helyzetébe való beleérző képesség növelése, hiszen a fiatalok ezáltal sokkal elfogadóbb és segítőkészebb felnőttekké válhatnak.

A könyvtár aulájában többek között olyan szőttesekkel lehetett találkozni, amelyeknél az alkotó az újrahasznosítás elvét tartotta a legfontosabbnak. Emellett üveggravírozással készített portrékat, egyedi csipkemintákat, sógyurmát, kicsi plüssöket is megcsodálhattak a Kazinczy Ferenc Általános Iskola negyedik osztályos diákjai. Mindegyik alkotásban egy közös volt, mégpedig az, hogy készítőik vakok, illetve gyengénlátók.

– Azért szervezzük az érzékenyítéseket, hogy megmutassuk az életünket, megmutassuk, mivel kell megküzdenünk, illetve milyen segédeszközeink vannak, mivel tudjuk könnyebbé a napjainkat, mit kell megoldanunk a látás hiányában – mondta el Ádász István, a Vakok és Gyengénlátók Békés Megyei Egyesületének elnöke. 

Az iskola diákjai közül néhányan beszéltek arról, hogy milyen gondolatokat keltett bennük a kiállítás.

– Sok minden tetszik, és elképesztő, hogy a vakok ilyeneket is tudnak készíteni – mesélte Mogyorósi Dóra. 

 

Mogyorósi Dóra különlegesnek érzi a kiállítás anyagát.

Mogyorósi Dóra különlegesnek érzi a kiállítás anyagát.

 

– Szerintem gyönyörű szépek az alkotások, annyira csodálkozom, hogy miket tudnak készíteni a vakok és a látássérültek. Érdekes ezeket látni – tette hozzá Szántó Jázmin Napsugár

 

Szántó Jázmin Napsugár_az érzékenyítő kiállításon.

Szántó Jázmin Napsugár elmondta, hogy már vettek részt hasonló programon, amelyek segítenek megérteni másokat.

 

Molnár Ildikó, a Kazinczy Ferenc Általános Iskola tanára kiemelte, hogy nem ez volt az első szemléletformáló program, amelyen részt vesznek a diákokkal. Az osztályával több szemléletformáló témával foglalkoznak például etika órán is.  

Galéria

 

További programok »

Itthon

FEL