Békéscsabai fiatalok meséltek a továbbtanulásról

2022. augusztus 6. 18:51 | behir.hu

Pár héttel ezelőtt hirdették ki az egyetemek és a főiskolák felvételi ponthatárait. Idén 99 192-en jelentkeztek felsőoktatási intézményekbe, közülük 73 805-en jutottak be valamelyik képzésre. A napokban három felvételt nyert diákkal beszélgettem a továbbtanulásról.

Elsőként Simcsik Szilviával készítettem interjút, aki a Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem rekreáció-szervező szakán kezdheti meg a 2022/23-as tanévet. 

- Mi alapján döntötted el, hogy hol és minek szeretnél tanulni? 

- Kisgyerekként tanár akartam lenni, majd a gazdasági pálya is szóba jött, de később ezeket teljesen felváltotta sport. Általános iskola végén kezdtem el edzőterembe járni, akkoriban merült fel, hogy ebbe az irányba kellene továbbtanulnom. Az edzőimtől számos alkalommal kaptam pozitív megerősítést ezzel kapcsolatban. Régebben egy másik szak, az osztatlan tanári képzés is szóba jött, de végül a rekreáció került az első helyre. A döntés meghozatalában a testnevelő tanáraim segítőkészek voltak. Nekik köszönhetően nyílt lehetőségem beszélgetni rekreációs vagy osztatlan tanári képzést végző egyetemi hallgatókkal, akik megosztották tapasztalataikat, válaszoltak a kérdéseimre. Kizárólag budapesti egyetemeket jelöltem meg, mert azt gondolom, hogy a fővárosban több lehetőség van.

- Várod már hogy elkezdődjön a tanév? Hogyan képzeled el az egyetemi éveket?

- Pár nappal ezelőtt még semmi elképzelésem nem volt arról, hogyan indul el a tanév, miként lesznek az óráim. Mióta megkaptuk az első heti órarendünket azóta már izgatott vagyok. Szeptember elején lesz egy természetjáró táborunk, amit már kíváncsian várok. Szerintem nagyon jó, hogy a tantermi órák mellett tanulmányi kirándulásokon is részt vehetünk. Biztosan lesznek majd stresszes időszakok is, például a vizsgaidőszakban, továbbá még a hazajárás miatt is izgulok. Örülnék, ha sikerülne felvételt nyerni az egyetem kollégiumába, ez kapcsolatépítés szempontjából kedvező lenne. 

- Mik a terveid az egyetemi tanulmányaid befejezése után?

- Az alapképzés elvégzésével párhuzamosan szándékozok még különböző végzettségeket szerezni, ilyen például a személyi edzői. Emellett mesterképzésre is tervezek majd jelentkezni a 3 év után. Mindezek után egy kisebb városban helyezkednék el a legszívesebben, főállásban a rekreációs végzettséggel, mellette pedig edzőként szeretnék kialakítani egy vendégkört. Célom, hogy minél többen újra megszeressék a sportolást. 

Ezt követően Varga Marcellel beszélgettem, aki a Budapesti Gazdasági Egyetem kereskedelem és marketing szakára jelentkezett át. 

- Melyik egyetemre jártál eddig és miért döntöttél a váltás mellett? Miért pont ezekre a szakokra esett a választásod?

- A Pázmány Péter Katolikus Egyetem kommunikáció és médiatudomány szakára jártam két és fél évig. Nehezen döntöttem még 2019-ben, mivel nem nagyon volt elképzelésem arról, hogy mivel szeretnék foglalkozni. Végül azért ezt választottam, mivel specializálódáskor volt lehetőség a filmezés irányába menni és akkoriban hobbi szinten már foglalkoztam azzal. Azt gondoltam, hogy ebből megélni is egyszerűen fogok. Az idő múlásával azonban rájöttem, hogy nem olyan könnyű a szakmában boldogulni, a kedvem is elment tőle és egyre inkább úgy éreztem, hogy nem vagyok elégedett. Az idei jelentkezési határidő előtt egy nappal hoztam meg azt a döntést, hogy egy másik szakra váltok. Azért a kereskedelem és marketingre esett a választásom, mert több ismerősöm említette, hogy ezzel a végzettséggel több lábon is helyt tudnak állni. Továbbá azt gondolom, hogy közgazdászokra mindig szükség lesz és a marketinget kifejezetten kedvelem. Nem volt könnyű elhatározni magamat, de úgy érzem, hogy helyesen cselekedtem. Mindkét alkalommal a szüleim segítettek a legtöbbet, de emellett az interneten is tájékozódtam, nyílt napokon jártam. 

- Milyen elképzeléseid vannak az elkövetkezendő tanévekről? Tervezel külföldön tanulni ez idő alatt?

- A Pázmány gólyatáborába sajnos nem tudtam elmenni, mivel a kezdete előtt egy nappal hirdették ki. Remélem idén ez másképp lesz, már várom, hogy megismerjem a szaktársaimat. A koronavírus-járvány miatt körülbelül hat-hét hónapot jártam egyetemre személyesen, így nem tudtam annyira megélni ezt az időszakot, ahhoz képest, hogy majdnem végigjártam egy alapképzést. Annyi könnyebbség van számomra, hogy pár tantárgyat be tudok számíttatni az ezt megelőző évekből, át tudom vinni a krediteket. Gondolkodtam a külföldi tanuláson is, mivel nagyon jó lehetőségnek tartom és lenne olyan személy, aki tudna nekem ebben segíteni. 

- Mik a terveid az egyetem elvégzése után?

- Az alapképzés elvégzése után még nem tudom biztosan, hogy szeretnék-e mesterképzésre jelentkezni, ez több dologtól is függ. Ha lenne alkalmam elhelyezkedni a munka világában, akkor megeshet, hogy nem folytatom a tanulmányaim, de a lehetőségeimet majd akkor kell mérlegelnem.

Harmadikként Szakál Martina érkezett a szerkesztőségbe, aki a Semmelweis Egyetem gyógytornász szakára nyert felvételt. 

- Miért pont ezt a szakot választottad? Kiknek a véleményére támaszkodtál?

- Hozzám nagyon közel áll a mozgás, több mint 13 éve sportolok. Emiatt is gondoltam, hogy a gyógytornász képzés jó választás lehet számomra. Emellett szeretnék minél több embernek segíteni, ugyanis a saját családomban is tapasztalom már egészen kiskorom óta, hogy milyen az, amikor valakinek testi nehézségekkel kell együtt éljen. Sokat beszélgettem erről a családommal és a barátaimmal, továbbá volt lehetőségem ilyen szakos hallgatóval is beszélgetni, akitől kizárólag jókat hallottam. Nyílt napon sajnos csak online tudtam részt venni, de ott semmi plusz információt nem kaptunk. Még azon gondolkodtam sokat, hogy a budapesti vagy a szegedi egyetemet jelöljem meg első helyen. Végül az oktatás színvonala alapján döntöttem, de az is segített benne, hogy a baráti körömből sokan választották a fővárost. Szeged azért merült fel bennem, mert egy nyugodtabb, csendesebb, diákbarátabb és élhetőbb város. 

- Mit vársz az elkövetkezendő időszaktól? Milyen terveid vannak az egyetem elvégzése után?

- Izgulok egy kicsit, a baráti kapcsolatokat nagyon féltem, remélem sikerül fenntartani őket. Kíváncsi vagyok, hogy milyen kolisnak lenni, ebben még sosem volt részem. A gólyatábort is nagyon várom. A “betanulós hetünk” augusztus 29-én kezdődik, akkor tudunk majd meg minden fontos információt. Az alap 3 év után, szándékomban áll maradni a 2 éves mesterképzésre is. Az egyetemi évek végeztével először kórházban helyezkednék el, ott lehet a legtöbb tapasztalatot szerezni. Ha majd rendelkezem elegendő gyakorlattal, akkor magánórákat is szívesen tartanék. Örömmel kipróbálnám magam Magyarországon vagy külföldön is a szakmában. 

- Amit kiskorodban elképzeltél, az megegyezik azzal, amit most fogsz tanulni? Elégedett vagy az eredményeiddel? 

- Általános iskolás koromban nagyon szerettem a krimiket, emiatt gondoltam arra, hogy nyomozó vagy rendőr szívesen lennék. A gimnáziumot már azzal a gondolattal kezdtem el, hogy a jogi pálya lenne a legideálisabb, de a történelem nem tartozott a kedvenc tantárgyaim közé. Ebben az időben szerettem meg a biológiát, a tanárom kiváló órákat tartott, jó jegyeket szereztem és emiatt vettem fel a biológia fakultációt is. Ekkor jött szóba a pszichológia, de végül a végzős évemben úgy gondoltam, hogy inkább az emberek fizikális egészségét, gyógyulását segíteném. Őszintén szólva nem hittem volna a gimnázium elején, hogy eljutok idáig. Igyekeztem mindent megtenni azért, hogy elérjem a céljaim és örülök, hogy ez sikerült, megérte a befektetett munka. 

 

Osgyán Ágnes

 

További programok »

Oktatás

Folytatódott a középiskolai lövészverseny

Megrendezték a Békéscsabai Szakképzési Centrum és a Magyar Tartalékosok Szövetsége Békés megyei szervezete által életre hívott BSZC-MATASZ lövészverseny második fordulóját, aminek most a BSZC Trefort Ágoston Technikuma volt a házigazdája.
2022. december 1. 16:48
FEL