A Székely Szabadság Napjára emlékeztek Békéscsabán

2020. március 10. 21:05 | Szilágyi Viktória

A Székely Szabadság Napja alkalmából rendezett ünnepségen gyűltek össze a megemlékezők Békéscsabán, a Szent István téren hétfőn.

A Székely Nemzeti Tanács nyolc évvel ezelőtt, január 6-án hozta meg az a határozatát, amely szerint március 10-ét a székelység összetartozásának, a Székely Szabadság Napjának nyilvánította.

1854. március 10-én végezték ki a Marosvásárhelyhez tartozó Postaréten a székely vértanukat: Bányi Török János kollégiumi tanárt, Martonosi Gálffy Mihály ügyvédet és Nagyváradi Horváth Károly földbirtokost. A vértanuk a Makk-féle összeesküvés tagjaiként az elbukott magyar forradalom és szabadságharc lángját szerették volna újra fellobbantani. Mártír halálukkal a bátorság és hűség példaképeivé váltak, hiszen életüket adták a nemzeti önrendelkezésért.

A hősökre tiszteletére tartott megemlékezésen a résztvevők a szimpátiájukat fejezték ki a székely autónómia mellett. Az ünnepség kezdetén a jelenlévők közösen énekelték el a Himnuszt, majd Seregi Zoltán, a Békéscsabai Jókai Színház igazgatója szavalta el a Székely Miatyánkot

 

Seregi Zoltán Kép: Szilágyi Viktória (Behir.hu)

 

Szűcs Benjámin, baptista lelkipásztor nemcsak a megemlékezésre hívta fel a figyelmet, hanem a székelyek jelenlegi, valamint jövőbeni helyzetére is. 

- Talán még életünkben, szinte a szemünk láttára vehet új irányt Erdély, ezen belül Székelyföld, a székelyek, a rokonaink és barátaink sorsa - fogalmazott a lelkész. Szűcs Benjámin az evangélium péládján keresztül hangsúlyozta, hogy forró szívű és hideg fejű emberek összefogására van szükség annak érdekében, hogy székelyek megkaphassák az autonómiát. 

 

Szűcs Benjámin Kép: Szilágyi Viktória (Behir.hu)

 

A lelkész beszédét követően Nadj Levente, a békéscsabai evangélikus gimnáziumban működő Rákóczi Szövetség tagja szavalta el Wass Albert, Emlékezés egy régi márciusra című versét. 

Tomanek Gábor színművész Szőke István Attila: Küldetéses nép a miénk című költeményét szavalta el, majd Herczeg Tamás országgyűlési képviselő gondalatait közvetítette:

- A humánus Európában, az Európai Unióban ma már nincs halálbüntetés, de a száz évvel ezelőtti, trianoni döntés igazságtalanságával súlytott székely testvéreinknek magyarként való megmaradásukért bizony nehéz küzdelmet kell folytatnia. A székelyek mindig is részét képezték a magyarságnak. Egy évezreden át közös volt a hazánk, közös volt a sorsunk. A székelyek védték a hazát a keleti támadásoktól és a Habsburgok ellen is harcoltak. Most rajtunk a sor, hogy segítsünk és támogassuk a székelységet, ezzel együtt az Európai Unióban a határaink túloldalán levő összes magyar testvérünket - tolmácsolta a színművész az országgyűlési képviselő mondatait. 

 

Kép: Szilágyi Viktória (Behir.hu)

 

- Az unió az emberi méltóság tiszteletben tartása, a szabadság, a demokrácia az egyenlőség, a jogállamiság és az emberi jogok tiszteletben tartásán alapul. Ezek az értékek közösek a tagállamokban, mint a pluralizmus, a szolidaritás, az igazságosság, a tolerancia, valmint a nők és férfiak közötti egyenlőség. Az unió tiszteletben tartja a kulturális és nyelvi sokszínűséget, biztosítja Európa kulturális örökségének a megőrzését és további gyarapítását. A Székely Nemzeti Tanáccsal együtt tehát mi sem kívánunk mást, mint a székely kultúra megtartását, a regionális egyenlőtlenségek megszűntetését. Ez szabadságharc, harc a megmaradásért. Ma hitet kell tennünk a kezdeményezés mellett és támogatásunkkal biztosítani a tanács ügyét. Tartozunk ezzel annak a népnek, amely része a magyar nemzetnek, akik oly sok áldozatot hoztak a magyar szabadságharcokban - zárult a képviselő üzenete. 

Az ünnepség végén Szőke Tamás és Kabai Gábor kíséretével énekelték el a résztvevők a Nélküled című dalt, majt a Székely Himnuszt.  

 

Kép: Szilágyi Viktória (Behir.hu)

 

A kohéziós politika a régiók egyenlőségéért és a regionális kultúrák fenntarthatóságáért elnevezésű  európai polgári kezdeményezésről bővebben itt tájékozódhatnak.

 

Galéria

 

FEL