Közösségi összefogással újították fel a Rákóczi Szövetség előadótermét

2021. november 26. 18:03 | Papp Ádám Sándor

Pénteken délután ünnepélyes keretek között átadták a közösségi összefogással felújított Rákóczi Szövetség Békéscsabai Helyi Szervezetének előadótermét.

A helyi szervezet 2018. április 24-én alakult újjá, majd később tíz fővel bővítették a tagok számát – emlékeztetett a Rákóczi Szövetség Békéscsabai Helyi Szervezetének elnöke. Kovács Nóra elmondta: az elindulást követően többen melléjük álltak azért, hogy a lelakott, múlt rendszerből örökölt épületrészt korszerűsítsék.

– Elsőként Máténé Jutka ajánlott fel székeket, asztalokat és kanapékat, amelyek egy ideig nagyon jó szolgálatot tettek. Később Kiss Tibor, akkori alpolgármestertől kaptunk nagyobb összeget, a műanyag falburkolat lebontására, az első tisztasági festésre és a padlóburkolat korszerűsítésére, ám ezzel még nem volt megoldva a nyílászárók és a fűtés kérdése. Végül 2020-ban fogalmazódott meg egy átfogó, mindenre kiterjedő felújítás igénye. Csáky Csongor, a Rákóczi Szövetség elnöke az első pillanattól minden anyagi forrást előteremtett a felújításhoz. A munka érdemi része, a szakmunka minden elemének tervezése, majd kivitelezése idén tavasszal és nyáron történt. Ahogyan a Sátoraljaújhelyi Rákóczi Tábor és Rendezvényközpont építésénél, úgy itt is Mucsi Balázsnak köszönjük a segítségét, amivel lehetővé tette és megszervezte, hogy a Békéscsabai Szakképzési Centrum villanyszerelői, festői, karbantartói, víz-, gáz- és fűtésszerelői, valamint asztalosai ezen a városi projekten is dolgozzanak – emelte ki Kovács Nóra. 

Csáky Csongor, a Rákóczi Szövetség elnöke arról beszélt, hogy szövetségnek Békéscsabán mély gyökerei vannak.

– Békés megyébe és Békéscsabára nagyon sok embert és családot telepítettek 1946/47-ben a Felvidékről, akik itt találtak otthonra és ők voltak azok, akik a Rákóczi Szövetséget 1989-ben elindították. Szeretném köszönetemet kifejezni, hogy ebben a városban és megyében olyan közösségre talált a szövetség, amely egy élő közösség. Számos középiskolában, több településben működünk itt. Az, hogy itt van egy helyünk, mutatja azt, hogy van hová összegyűlniük a helyben tevékenykedőknek – fogalmazott az elnök.

Herczeg Tamás országgyűlési képviselő, a Rákóczi Szövetség Békéscsabai Helyi Szervezetének tagjaként köszönetét fejezte ki a közösségnek az összefogásáért és gratulált a közösen felújított teremhez.

– A szövetség tagjai sok dologban azonosak és az egyik ilyen a magyarságtudatunk is. A magyar azonosságtudat megőrzésében rendkívül fontos szerepet vállal a Rákóczi Szövetség – hangsúlyozta a képviselő.  

Az eseményen az is elhangzott, hogy a felújított térnek több feladatot álmodtak meg, többek között multifunkcionális teremként, közösségi térként, ahol a tagság összegyűlhet, de kiállító térként, majd könyvtárnak is használható lesz. A jelenlévők végül megtekinthették Fülöp Péter, győri fotóművész adventi fotókiállítását.

 

További programok »

FEL