Száz éve történt: várostörténeti előadást hallhattak a diákok

2020. február 19. 08:29 | Szilágyi Viktória

A Békéscsabai Városvédő és Városszépítő Egyesület 2020-ban újra megrendezi városismereti szabadegyetemét általános iskolás felső tagozatos és középiskolás tanulóknak. Kedd délután az érdeklődő diákok az egyesület elnökének, Ugrai Gábornak várostörténeti előadását hallhatták a Békés Megyei Könyvtárban, Száz éve történt (Békéscsaba 1920-ban) címmel.

Az egyesület szabadegyetemi előadásainak első "szemeszterében", 2018-ban a diákok öt előadás alatt és egy kirándulás alkalmával ismerhették meg Békéscsaba múltját. A programsorozat 2020-ban is folytatódik, amikor is az egyesület a fennállásának harmincötödik évfordulóját ünnepli.

- Négy előadásunk lesz idén, két helytörténeti sétát és egy buszos kirándulást is szervezünk a gyerekeknek. A diákoknak 1956 emlékeit mutatjuk be a belvárosban, és megemlékezünk a második világháború áldozatairól. A kiránduláson azokat a településeket keressük majd fel, amelyek régen Békéscsabához tartoztak, például ellátogatunk Gerendásra és Csabaszabadiba - ismertette a programokat az egyesület elnöke. 

 

Kép: Ujházi György/ Behir.hu

 

A szabadegyetem első előadását Ugrai Gábor tartotta a diákonak.

- Voltak jó dolgok és rossz dolgok is, de ha azt mondom, hogy "száz évvel ezelőtt", akkor mindneki Trianonra gondol. Békéscsabát is érinti ez a békeszerződés, hiszen a város az akkori országnak, szinte a közepén helyezkedett el, a békeszerződés aláírását követően pedig az ország szélére került - folytatta az előadő, majd hozzátette: az 1920-as év elején a román hadsereg szállta meg Békéscsabát, majd a kivonulásukat követően Horthy Miklós kormányzó látogatott el a városba. Az események mellett azonban a mindennapi életről is érdemes szót ejteni, például arról, hogy milyen reklámok voltak az újságokban vagy milyen esküvőket tartottak akkoriban. Arra törekszünk, hogy bemutassuk, száz évvel ezelőtt hogyan éltek az emberek városunkban - mondta Ugrai Gábor. 

 

FEL