Száz éve Magyarországon is élt a szesztilalom

2020. január 17. 19:23 | D. Nagy Bence

A huszadik század elején az Amerikai Egyesült Államokban új, minden addiginál szigorúbb korlátozás lépett érvénybe: az alkoholtilalom. Ismeretes, hogy ami az USA-ban megtörténik, az előbb-utóbb Európába is begyűrűzik, így a szesztilalom 1919-ben hazánkat is elérte.

1920. január 16-a sötét nap volt az amerikai alkoholfogyasztók és árusítók számára. Ekkor lépett ugyanis érvénybe az a törvény, ami megtiltotta a fogyasztási célú alkoholtartalmú italok gyártását, eladását vagy szállítását. A tilalmat az akkori elnök, Woodrow Wilson vétója ellenére is ratifikálták.

Amerikában az alkohol betiltásáért küzdő mozgalmak indulása a 19. század elejére nyúlik vissza. alakítottak. A század végére ezek a mértékletességet hirdető csoportok jelentős politikai erővé nőtték ki magukat, állami szinten kampányoltak az önmegtartóztatás mellett. Más kérdés, hogy a törvény és az azt betartató szervek kiterjedt bűnüldözői tevékenysége mellett is virágzott a szeszcsempészet, ami sok „üzletember” felemelkedéséhez vezetett. (Ez a korszak adta többek között a nagy sikerű Boardwalk Empire című sorozat alapját is.) A szesztilalmat végül egy 1933-as törvénymósítás nyomán hatályon kívül helyezték, így tehát tizenhárom(!) éven át nem lehetett legálisan alkoholhoz jutni az Egyesült Államokban.

forrás: Országos Széchényi Könyvtár

Az európai színtéren is lelkes támogatókra találó tilalom Magyarországon 1919. március 21. és augusztus 1. között volt hatályos. A Tanácsköztársaság irányító szerve, a Forradalmi Kormányzótanács első rendelkezéseinek egyiket az alkoholtilalom bevezetése volt. Felmerülhet a kérdés, hogy vajon miért másolt amerikai mintát a bolsevik kormány, amelynek elsődleges célja „a kapitalista termelési és társadalmi rend megszüntetése s a szocialista termelési és társadalmi rendszer megteremtése” volt. (Idézet a Tanácsköztársaság alkotmányából.) A Garbai Sándor vezette kormányzótanács valószínűleg ebben is a Szovjetuniót követte: az 1917-es bolsevik forradalom után hatalomra kerülő kommunisták egészen 1925-ig életben tartották a szesztilalmat, amit még Miklós cár rendelt el az első világháború alatt.

Garbaiék (vagy még inkább Kun Béláék) a Tanácsköztársaság igen rövid időszaka alatt még egy ún. Alkoholellenes Munkásszövetséget is létrehoztak, hiszen az alkoholt a felsőbb osztályok által előállított munkásméregnek tartották. Jóllehet a teljes szesztilalom leginkább erre az időszakra volt jellemző, az időszaki szesztilalom a szocializmus alatt is élt, melyet végül a Németh-kormány szüntetett meg 1989-ben.

borítókép: pixabay.com

További programok »

FEL