Szarvason nem csak a papucs, de még a kerítés is szilvából van

2021. szeptember 12. 06:18 | Varga Diána

Gombóc, lekvár, aszalvány, pálinka és sör – csak néhány étel és ital, amely szilvából készíthető. Ezt a gyümölcsöt ünneplik a hétvégén Szarvason, immár huszonnegyedik éve.

Csasztvan András szervező a programsorozat szombati napján arra emlékeztetett, hogy a Köröst több mint 100 éve szabályozták, a medrekből pedig jellemzően zárt kerteket hoztak létre. Ez a kötött talaj leginkább a szilvafáknak kedvezett – egyes feljegyzések szerint 1000-1100 parasztholdnyi területet vontak be ilyen művelésbe. 1997-ben, a fesztivál indulásakor a szilvából készült ételeket helyezték középpontba, például a gombócot, lekvárt, aszalványokat, süteményeket, ehhez a hagyományhoz ma is tartják magukat.

Babák Mihály, Szarvas polgármestere fontosnak tartja, hogy a városban a közösség örömmel élje meg a mindennapokat. “Ma ünnepnap van, az őszi betakarításé, a szilváé, amelyből rengeteg ételt, italt lehet készíteni” – emlékeztetett, hozzátéve, hogy az ország számos részéről érkeznek a szilvaünnepre, hogy megismerjék a helyi gasztronómiát, a helyiek vendégszeretetét, a hangulatot, jó kedvet, bizakodását. Arra is rámutatott: manapság sokminden fenyegeti a szarvasiakat, például az egészségüket, megélhetésüket, de bíznak abban: ha összefognak, akkor túlélnek minden veszedelmet.

Galéria

H.Sz., V.D.

További programok »

FEL