Szarvasi képviselők Izlandon

Izlandon járt három szarvasi képviselő az EGT Finanszírozási Mechanizmus által meghirdetett és nyertesnek minősített „Geotermális workshop Izlandon önkormányzatok számára” elnevezésű pályázat segítségével. Szarvas ugyanis benne volt abban a 9 településben, amely kiutazhatott az északi szigetre.

A Geotermális workshopon résztvevők szeptember végén jártak  Izlandon, ahol a geotermikus energia használatához és hasznosításához szükséges alapismeretekkel ismerkedhettek meg az izlandi szakemberek előadásainak révén.

– Először elméletben, majd pedig gyakorlatban bemutatták ezeket a dolgokat. Olyan önkormányzatok pályázhattak Magyarországról, akiknél van már működő geotermikus energiahasznosító rendszer, legyen ez fűtés vagy elektromos áramtermelési rendszer, vagy akik jelentős potenciállal rendelkeznek és terveznek ilyen típusú beruházást – fogalmazott Szarvas alpolgármestere, Hodálik Pál.

A háromnapos elméleti előadások után egy kétnapos terepszemlén vehettek részt a képviselők, ahol három nagy geotermikus energiát hasznosító erőmű működését nézhették meg.

– Nagyon jó volt látni, mennyire érdekeltek abban, hogy átadják a tudásukat, hogy más országok lássák és ezt hazavigyék magukkal, majd otthon is kamatoztassák – mondta el a nemzetközi pénzügyi referens Prievaráné Mácsár Eszter.

Szarvas jövőbeni tervei között szerepel a geotermikus erők kiaknázása, egy napelem parkot szeretnének majd létrehozni, ha lesz rá elegendő forrásuk.

 

 

Megosztás:

Címke: , , ,