Különleges mozdonyokkal várták az érdeklődőket a vasutasok napján, Szarvason

2019. július 8. 09:55 | Szabó Rita

Mini Mozdonyok Nagy Napja címmel rendhagyó programon vehettek részt azok, akik vasárnap Szarvasra, a Mini Magyarország Makettparkba látogattak. A vasutas napot 1961 óta július második vasárnapján ünneplik, ennek apropóján a park olyan makettekkel készült a vendégek számára, amelyekkel a hétköznapokon nem találkozhatnak.

 

 

A Mini Mozdonyok Nagy Napján minden a vasútról és a vonatokról szólt: a szarvasi makettpark vendégei igazi kalauzokkal is találkozhattak. A rendhagyó program iránt sokan érdeklődődtek. A Mini Mozdonyok Nagy Napjára olyan gyerekek is ellátogattak, akik az átlagosnál komolyabban érdeklődnek a vonatok iránt.

– Budapesten gyerek-vasutasok vagyunk és az ottani modellező körrel együtt érkeztünk Szarvasra. Ezelőtt még nem jártunk itt, de az egész park és a felépítése is nagyon érdekes – mondta el Ötvös Huba.

Az érdeklődők többek közt láthattak volt NDK-s, két kocsiból álló motorvonattal, egy osztrák, keskeny nyomtávú Diesel mozdonnyal és egy svájci motorkocsival is. Ezek a különleges mozdonyok azonban csak egy napra érkeztek Szarvasra.

– A makettparkban a Magyarországon általában közlekedő járművek láthatók és a magyar mozdonyok dominálnak a kínálatban. Az M41-es és a gőzmozdony is magyar gyártású. A park összes vonatát hazánkban készítették, amit mi hoztunk, azok különböző külföldi kisvasutak modelljei – tájékoztatott Vinis Gyula modellező.

A szarvasi makettpark pár éve csatlakozott a vasutasok napjához, ekkor indították el a Mini Mozdonyok Nagy Napja rendezvényt. Az intézmény vezetője elmondta: azóta is nagy sikere van az eseménynek.

– Nagyon sok gyerek érkezik ilyenkor hozzánk és tartogattunk egy kis pluszt a gyerekeknek. Kalauzok érkeztek a makettparkba, ők rótták a köröket és elkérték a jegyeket, bérleteket, lyukasztottak és ajándék síppal lepték meg a gyermekeket - emelte ki Klemann Tímea, a Mini Magyarország Makettpark vezetője.

Az érdeklődők egy gombnyomással indíthatták el a vonatokat az egész évben látogatható parkban, amely több, mint hatszáz méter hosszú szabadtéri makettvasút-hálózattal rendelkezik.

További programok »

Kultúra

Imi bácsi 10 éve varázsénekel

Hevesi Imre, azaz Imi bácsi épp 10 esztendeje indította el a békéscsabai Lencsési Közösségi Házban a Varázsének című foglalkozásait. A szombati torta-gyertyafújás természetesen a debütáló helyen zajlott. (Miközben azóta már nem ott muzsikál, hanem a Csabagyöngyében és Jaminai Közösség Házban is.)
2019. október 20. 21:58
FEL