Szarvas Péter: Veszteséges a városgazdálkodási kft. működése

2019. május 17. 16:08 | Vágvölgyi Nóra

Az új utcanevek kérdése és a Békéscsaba Vagyonkezelő Zrt. éves beszámolója is komoly vitát generált a közgyűlésen. Szarvas Péter polgármester a közgyűlést értékelő a Békéscsabai Városgazdálkodási Kft. működtetésével kapcsolatban is aggodalmát fejezte ki.

 

 

A májusi közgyűlésen a közterületek elnevezése kapcsán is döntenie kellett a grémiumnak.

– A vonatkozó törvény és a Magyar Tudományos Akadémia ehhez kapcsolódó véleménye alapján, Békéscsabán a Gorkij utca nevét meg kell változtatni. Az új névvel kapcsolatban kikérjük majd a helytörténeti kollégium véleményét és meg fogjuk kérdezni az utca lakóit is – tájékoztatott a polgármester.

Hozzátette, a Károlyi Mihály utca kapcsán is felmerült a névváltoztatás, amit végül - a polgármester kivételével - a többség támogatott. Az utca új neve Károlyi utca lesz, így az ott élőknek be kell majd jelenteniük a lakcímváltoztatást.

Szintén szó esett az önkormányzat területén felhasznált Pet-palackok visszaszorításáról, a közgyűlés döntése érelmében 5 éven belül a műanyagüvegeknek el kell tűnniük az önkormányzat intézményeiből, helyette vezetékes ivóvizet, vagy üveget használhatnak majd az ott dolgozók.

Hosszú vitát váltott ki a Békéscsaba Vagyonkezelő Zrt. éves beszámolója is. A társasághoz tartozó városgazdálkodási kft. kapcsán Szarvas Péter elmondta, a város közterületeit karbantartó cég nem váltotta be a hozzáfűzött reményeket.

– Ahelyett hogy megtakarítást eredményezett volna a városnak, 2017-hez képest több közpénzt kell felhasználni a cég működtetésére. Ráadásul 2018-ban 22 millió forint veszteséggel zárt a társaság – fogalmazott a polgármester.

A politikus úgy gondolja, hogy meg lettek tévesztve, hiszen az üzleti tervben nem szerepeltek reális adatok.

– Rossz döntést hoztunk, amely évről évre több tízmillió forintos többletköltséget fog jelenteni a városnak – zárta le gondolatait a polgármester.

 

További programok »

Itthon

Mérgezett föld: ökofilmklubot tartottak Békéscsabán

Tudásfórumot és ökofilmklubot rendezett a Hatvanezer Fa Egyesület a Magyar Földrajzi Társaság Körös-Vidéki osztályával és a Magyar Permakultúra Egyesülettel közösen Békéscsabán. A rendezvényen a földművelés káros hatásait bemutató kisfilmet vetítettek le.
17:41
FEL