Szarvas Péter: Sikeres és eredményes tárgyalásokat folytattunk Orbán Viktorral

2016. április 27. 08:24 | Mikóczy Erika

 

Sikeres és eredményes tárgyalásokat folytattunk az irodámban kedden délután Orbán Viktor miniszterelnök úrral, Lázár János miniszter úrral, a városvezetőkkel és Vantara Gyula országgyűlési képviselővel. A város életét hosszú távon határozhatják meg a Modern Városok Program keretében tárgyalt fejlesztési javaslatok – fogalmazott Szarvas Péter polgármester a megállapodás aláírása után.

- Feszített tempójú, sok-sok kérdést érintő tárgyalást folyattunk. A középpontban Békéscsaba elérhetősége, az iparfejlesztés, a munkahelyteremtés, illetve az életminőség javításával összefüggő fejlesztések voltak. Sok projektjavaslatot tárgyaltunk át. Próbáltuk elérni, hogy a kormány a saját eszközeivel támogassa a Békéscsaba jövőjét érintő fejlesztési elképzeléseinket. Elégedett vagyok a megállapodással, hiszen olyan fontos, fejlesztésekről született döntés, mint az M44-es út megépítése, a repülőtér fejlesztése. Emellett iparfejlesztésről is döntöttünk, elsősorban az élelmiszeripar területén, és ígéretet kaptunk arra, hogy a kormány a város iparterületeinek bővítéséhez hozzá fog járulni. Örülök annak, hogy a CsabaPark fejlesztését illetve a Munkácsy negyed fejlesztését is figyelemmel kísérik majd. Azt pedig egyenesen fantasztikusnak tartom, hogy olyan sportinfrastruktúra-fejlesztéshez nyújt támogatást a kormány, mint egy multifunkcionális sportcsarnok, illetve egy 50 méteres fedett uszoda építése. Bemutattuk azt is, hogy Gyula, Békés és Békéscsaba városa tud szimbiózisban élni. Ennek remek példája volt az az előterjesztés, amit miniszterelnök úr azonnal elfogadott, hogy az Élővíz-csatorna közel 40 kilométeres szakaszát egy rehabilitációt követően tegyük az ökoturizmus színterévé, partrendezéssel, kotrással, mini kikötők építésével – sorolta Szarvas Péter a megállapodás részleteit.

A polgármester megjegyezte, hogy összességében egy nehéz, kimerítő tárgyalás volt a kedd délutáni, viszont sok lehetőséget kapott Békéscsaba, amelyekkel a következőkben élni kell tudni. Ahogy fogalmazott: az egyes fejlesztési tervek aprópénzre váltása most következik. Nem lesz egyszerű dolga az önkormányzatnak, de Békéscsaba jövője, sikeressége mindenképpen megérdemelte ezt a megállapodást.

Szarvas Péter beszélt arról is, hogy az előkészítő munkának köszönhetően jól kidolgozott projektjavaslatok kerültek Orbán Viktor elé, de a terv az utolsó pillanatig formálódott.

– Voltak előzetes egyeztetések, de jó néhány projekt sorsa itt dőlt el, a megbeszélésünk során. Örülök annak, hogy miniszterelnök úr nyitottságot mutatott, Lázár János miniszter úr pedig rengeteg kérdésben nyújtott szakszerű segítséget az egész projekthez – tette hozzá a polgármester, akitől azt is megtudtuk, hogy csütörtökön a közgyűléssel, a jövő héten pedig a civilekkel is megismerteti a megállapodás részleteit.

További programok »

FEL