Békéscsaba egy kiaknázatlan lehetőségekkel teli város

2016. április 26. 20:31 | behir.hu

Békéscsabára látogatott Orbán Viktor. A kormány 2015-ben indította el a Modern Városok Programot, melynek keretében egyezteti a megyei jogú városok önkormányzataival a települések hosszú távú fejlesztési terveit. 

A tervezetthez képest közel két és fél órás csúszással, de aláírta a Modern Városok Program Békéscsabára vonatkozó keret megállapodását Orbán Viktor miniszterelnök és Szarvas Péter. Békéscsaba polgármestere az aláírást követően úgy fogalmazott: ilyen lehetőség egy emberöltőben csak egyszer adatik, mint mondta, a város olyan fejlesztéseket köszönhet a kormánynak, amelyek példa nélküliek.

– Békéscsaba gondos gazda módjára bánik majd a fejlesztésekkel, így a beruházások a város minden lakója számára hasznára lesznek – hangsúlyozta Szarvas Péter.

 

Munkahelyeket, és megélhetést biztosít az M44-es

A polgármester kiemelte az M44-es gyorsforgalmi út létesítését, amely szerinte befolyással lesz minden Közép-Békésben élőre. Szarvas Péter kiemelte, hogy fejlesztik a termelővállalatokat, és az iparterületeket kormányzati segítséggel, ám további támogatásra is szükség lesz ahhoz, hogy Békéscsaba kedvelt befektetői hellyé váljon.

– Ismét szeretnénk elérni az ország éléskamrája címet – fejtette ki a polgármester, mivel szerinte az ehhez kapcsolódó beruházások az itt élők munkavállalási biztonságát is növelnék. Kiemelte: újraépítik a hűtőházat, létrehoznak egy zöldség szárító és egy paradicsomsűrítmény üzemet, így a kis- és közepes vállalkozások is lehetőséget kapnak.

Megújul a csabai piactér is - fűzte tovább Szarvas Péter. Mint mondta, a hazai termékek kereskedelmi terének kialakítása minta lehet más településeknek is.

– Az oktatás prioritásként szerepel a megállapodásban, ilyen a középfokú szakképzés mellett az egyetemi szintű képzés fejlesztése. Nyomdaipari képző és tudásközpont alakul a városban, amely Békéscsaba és a térség megtartó képességét is szolgálja – emelte ki a polgármester. Hozzáfűzte: a sport és egészség kérdésköre kiemelkedő helyi szinten: fejlesztik a sportcsarnokot, ön- és pályázati forrásból kispályás labdarúgópályák épülnek, újítják a kerékpárutakat.

 

Nem segítségre szorul Békéscsaba, hanem a lehetőségeit kell kiaknázni

Orbán Viktor arra emlékeztetett: a 2010-es választás után 9,5 milliárd adósságtól szabadították meg Békéscsabát, 2010 és 2013 között pedig 65 milliárd fejlesztés érkezett a békési megyeszékhelyre, így összesen 75 milliárd forintot könyvelt el a város.

– Az ország nem úgy tartja számon Békéscsabát, mintha segítségre szorulna - Békéscsaba egy kiaknázatlan lehetőségekkel rendelkező város – fejtette ki a miniszterelnök, aki hozzátette: a Modern Városok Program beruházásai a nemzeti össztermékhez való hozzájárulást növelhetik, és hozzájárulnak a polgárok magasabb életszínvonalához.

Orbán Viktor azt mondta: a következő 20 év fejlesztési iránya az, hogy Békéscsaba minél hamarabb elérhetővé váljon, helyre kell állítani az ország éléskamrájának státuszát a térségben. Kiemelte: szükséges a gép- és nyomdaipar megerősítése. Jól mentek a földárverések, Békés megyében az állami földek nagy részét eladták - tette hozzá, utalva a kormány azon szándékára, hogy az állami földek 80 százaléka kis- és középbirtokosok tulajdonába kerüljön.

– Az elképzeléseknek nem a tervek, hanem a pénzügyi lehetőségek szabnak határt – hangsúlyozta Orbán Viktor, hozzátéve: felívelő szakaszban van az ország, jobban teljesít a gazdaság, 26 éve nem dolgoztak annyian Magyarországon, mint most. Emlékeztetett ugyanakkor arra, hogy adófizetői forintok nélkül ez nem menne.

 

Nyár végén kapavágás lesz...

A kormányfő azt is megjegyezte: több mint 10 éve folynak a színfalak mögött az M44-esért küzdelmek, amelyre nincsenek nemzetközi összegek, ezért saját forrást kellett teremteni a beruházásra.

– Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter a szavát adta arra, hogy a nyár végén kapavágás lesz – emelte ki a miniszterelnök arra utalva, hogy elindul az M44-es építése Kecskemét és Békéscsaba között, a Fürjesi elkerülővel. Hozzátette: megfontolják a város azon a kérését, hogy az M47-es kialakítását is a fontos fejlesztések közé sorolják. Így a gyorsforgalmi úthálózat épülne ki Kelet-Magyarországon, de a miniszterelnök azt mondta: ebben a parlamenti ciklusban ez nem valósul meg, az M44-essel ellentétben.

Júniusban átadják a békéscsabai vasúti beruházást, így a közút mellett kötött pályán is elérhetőbb lesz a város - emelte ki a miniszterelnök, aki arról is beszélt, hogy forrást kap a repülőtér. Első ütemben kifutópálya, és a legszükségesebb fejlesztések valósulnak meg, 4,1 milliárd forintból.

 

Újra lesz hűtőház, jön a paradicsomsűrítmény és zöldség szárító üzem

A három új ipari létesítménnyel kapcsolatban a miniszterelnök azt mondta: kell lennie egy olyan tárgyalópartnernek - legyen az a tulajdonos, vagy az üzemek leendő vezérigazgatója, akivel a kormány tárgyalni tud majd erről a beruházásokról. Orbán Viktor kiemelte a csabai piactér felújítását, 5,2 milliárd forintból valósítják meg. Hozzátette, kérdéses még számára, szükséges-e ekkora beruházás, de ha ez megvalósul, valószínűleg ez lesz az ország legnagyobb vásártere.

 

A nyomdászképzés központjává válik Békéscsaba

– Abból lehet valamit csinálni, amihez értünk – fogalmazott a kormányfő. –  Az innováció jó, de erre jövőt nem lehet építeni. Békéscsabának ez a nyomdászat, ezért több mint egymilliárd forintból nyomdaipari tudás- és képzőközpont létesül, hiszen a város bocsátja ki évente a végzős nyomdász szakemberek negyedét.

 

Új sportcsarnok, versenyuszoda, BRSE Akadémia

A régi csarnok átalakítása mellett egy új, multifunkcionális létesítmény épül 3,2 milliárd forintból, ami iskolai, tornatermi munkára is alkalmas lesz - jelentette be Orbán Viktor. Kiemelte még, hogy egy 50 méteres versenyuszoda is létesítésül, gyakorlómedence kialakításával, a beruházás értéke mintegy 3 milliárd forint. A miniszterelnök kiemelte a békéscsabai röplabdát, a sportolok sikereire alapozva utánpótlás nevelő akadémiát hoznak létre 900 millió forintból.

 

Munkácsy-márka építésében segít a kormány

A CsabaPark további fejlesztésére 1 milliárd forintot szánnak. A miniszterelnök ugyanakkor arról is beszélt, hogy munkacsoportot hoznak létre a Munkácsy-negyed kialakításához. Ezen belül a márkaépítést segítenék azért, hogy hazai és nemzetközi szinten is méltóképp jelenjen meg Magyarország egyik legnagyobb festőjének, Munkácsy Mihálynak kedvelt városa.

Orbán Viktor zárásként arról beszélt: ezzel a keretmegállapodással nem zárul le a város és a kormány közti együttműködés. “Nem lesz olcsó mulatság” - jelezte a kormányfő, de mint mondta, ezek a fejlesztések a város, a térség és az ország szempontjából is fontosak. Mint mondta, vízi utat alakítanak ki Békéscsaba, Békés és Gyula között, ám függőben marad a Jókai színház és a hajléktalanszálló felújítása.

 

Varga Diána

További programok »

Önkormányzati hírek

Közel háromezer főt érintett a foglalkoztatást segítő vármegyei projekt

Pénteken délelőtt Békéscsabán, a Munkácsy Mihály Múzeumban rendezték meg a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program „Foglalkoztatási paktum Békés megyében” elnevezésű projekt záró rendezvényét. A Békés Vármegyei Önkormányzat és a Békés Vármegyei Kormányhivatal együttműködésében megvalósuló pályázat a hátrányos helyzetű munkavállalók munkaerőpiaci integrációját tűzte ki célul. A projekt 2016 és 2023 között 3,8 milliárd forintból valósult meg.
2023. november 17. 15:24
FEL