Szarvas Péter: Jól megfér egymás mellett az innováció és a környezetvédelem

2023. január 26. 12:25 | Vincze Attila

Gyermeknapon tárja ki kapuit a nagyközönség előtt a Békéscsabai Napsugár Bábszínház új otthona, a Munkácsy Negyed részét képező, felújított Urszinyi-Beliczey kúria, amelynek a környezete is megszépül.

Az intézmény építése során a városvezetés nemcsak azt vette figyelembe, hogy az a színház-, illetve előadó-művészetet szolgáló, magas szintű funkciókat kapjon, hanem azt is, hogy mindezt zöld környezetben tegye. Szarvas Péter polgármestert ez utóbbiról kérdeztük.

A békéscsabai önkormányzat minden fejlesztésnél nagy hangsúlyt fektet arra, hogy az érintett területeken a zöldfelületeket, fákat, bokrokat megvédje, vagy ha szükséges, akkor azok pótlásáról gondoskodjon. Ez hosszú évek óta a gyakorlatban úgy néz ki, hogy egy-egy beruházás során legalább annyi növényt telepít a városvezetés, mint amennyi az építkezés által kényszerűen eltűnik. Ez a szempont érvényesül a Munkácsy Negyed kialakítása során is.

Szarvas Péter elmondta, amikor egy fejlesztés a tervezési szakaszában tart, akkor ahhoz külön kertészeti terv is kapcsolódik, amelyben a szakemberek részletesen beszámolnak arról, hogy az építkezés milyen mértékben érinti a zöldterületeket. A polgármester kiemelte, hogy általában a beruházások végén végzik el a szakemberek a zöldfelületeket érintő beavatkozásokat, így történik ez a bábszínház új otthonának kialakítása esetében is. A városvezető emlékeztetett, hogy az építkezés a végéhez közeledik, a tervek szerint 2023 májusában adhatják át a nagyközönségnek a teljesen megújult Urszinyi-Beliczey kúriát, valamint a hozzá kapcsolódó új épületrészt.

– A parkosítás jelenleg is zajlik. Korábban összesen nyolc darab fát és egy bokrot kellett eltávolítani a területről, melyek nagyrészt elöregedtek és már balesetveszélyesek voltak, de a szakemberek olyan esetben is javasoltak fakivágást, amikor arra esztétikai okok miatt volt szükség. Utóbbi érvet is elfogadtuk, mert szerettünk volna a parkban egy olyan környezetet kialakítani, hogy jól fényképezhető legyen a megszépült kúria és környéke – hangsúlyozta.

Szarvas Péter hozzátette, a területen a megmaradt egészséges fák mellé összesen 16 darab új facsemetét ültetnek el a szakemberek, ez nagyrészt már meg is történt. Többségüket a kúriát övező parkban helyezték el, de az Aradi vértanúk ligetébe és a Gőzmalom térre is kerül új fa. Az önkormányzat a szakemberek javaslatára olyan fajtákat ültetett el, amelyek jól bírják a városi klímát és az egyre gyakoribbá váló vízhiányos időszakokat, ilyen a platán, a hárs vagy a kőris.

A városvezetés hosszútávú célja, hogy ne csak a bábszínház új épületei legyenek vonzóak a látogatók számára, hanem a mellettük lévő park is idővel közkedvelt legyen. Egyelőre, ami biztos, hogy a Munkácsy Mihály kulturális örökségére emlékeztető műalkotások közül az egyik hamarosan idekerül majd, ennek tervezése jelenleg is folyamatban van.

– Az önkormányzat még vizsgálja annak a lehetőségét, hogy a park alkalmas lehet-e kisebb létszámú kulturális rendezvények megtartására vagy más események megszervezésére, azonban erről majd csak a beruházás végeztével dönt a városvezetés – fogalmazott Szarvas Péter.

A polgármester kitért arra is: a város szerencsés abból a szempontból, hogy az egész Munkácsy Negyed egy fás, zöld területen helyezkedik el, hiszen a múzeum és az épülő bábszínház környékén, valamint az Aradi vértanúk ligetében, a Csabagyöngye Kulturális Központ közelében is gyönyörű fák állnak, a szoborsétányon pedig a több évtizede ott élő fák biztosítják a megfelelő zöld környezetet. Megjegyezte, hogy az önkormányzat a Munkácsy Negyeden túli területeket is ugyanúgy gondozza, hisz például az Andrássy úti platánfaállomány egyenként történő részletes vizsgálata jelenleg is zajlik.

További programok »

Önkormányzati hírek

Békéscsaba hazavár! – Szeptember végéig lehet pályázni

Békéscsaba Megyei Jogú Város Önkormányzata pályázatot hirdet a felsőfokú tanulmányokat folytatók támogatására a „Békéscsaba hazavár!” felsőoktatási hallgatói ösztöndíj elnyerésére, valamint a diplomás pályakezdők támogatására a „Békéscsaba hazavár!” életkezdési támogatás elnyerésére.
2024. július 23. 15:57
FEL